Accountant: coronasteun is voor veel gesloten winkels onbereikbaar
Veel winkels die door de lockdown dicht moeten blijven, kunnen geen aanspraak maken op financiële steun van de overheid. De periode waarin ondernemers hun omzetverliezen moeten berekenen, wordt door de jaarwisseling in tweeën gehakt. Dus halen ze het vereiste minimum omzetverlies niet, stelt een accountant.
Voor de jongste NOW-regeling wordt voor omzetverliezen gekeken naar de maanden november en december. Bij de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) wordt per kwartaal gekeken hoe groot het verlies aan inkomsten is. Beide periodes eindigen 31 december. "In die laatste twee weken van het jaar haal je die twintig procent omzetverlies voor het hele kwartaal niet", aldus accountant Wim Driessen tegenover het ANP.
Driessen verzorgt de boekhouding voor 130 boekhandels van Bruna en Read Shop, die vrijwel allemaal te maken hebben met de gedwongen sluiting. Hij wijst erop dat winkeliers het in de eerste weken van december abnormaal druk hebben. "Op 1 januari begint de teller opnieuw. En dan kom je weer niet aan die twintig procent." Hij verwacht dat zo'n 95 procent van die winkels niet in aanmerking komt voor de steun.
Vorige winter, toen het kabinet ook in december besloot winkels te sluiten, konden ondernemers voor de NOW nog een schatting opgeven voor het verwachte omzetverlies in de aaneengesloten periode van december, januari en februari.
Knip
Brancheorganisatie INretail komt tot een vergelijkbare conclusie. De winkeliersvereniging stelt op basis van onderzoek onder haar leden dat ruim driekwart van de niet-essentiële winkels door de gedwongen sluiting omzet verliest. Door rekenregels kunnen minder dan vier op de tien getroffen winkels aanspraak maken op de TVL, zo zou blijken uit de enquête.
Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken stelt dat het administratief moeilijk is om op 1 januari geen "knip" te zetten. Veel bedrijven moeten een derden- of accountantsverklaring hebben bij hun aanvraag voor financiële steun. Het zou te ingewikkeld worden als die aanvraag op verschillende jaren betrekking heeft. Daarnaast verandert per 1 januari een en ander aan de Polisadministratie, de verzameling gegevens over loon, uitkeringen en administratie die uitkeringsinstantie UWV bijhoudt. Dat maakt de vergelijking tussen de loonsommen in 2021 en 2022 lastig.
Minister Stef Blok van Economische Zaken beloofde recent in het Kamerdebat over de coronamaatregelen "heel serieus" te kijken naar schrijnende gevallen, waarbij ondernemers net niet of te weinig overheidssteun krijgen. Tegelijkertijd waarschuwde hij dat maatwerk in steunregelingen te veel beroeps- en bezwaarschriften oplevert.
20 duizend aanvragen NOW
Uitkeringsinstantie UWV heeft in twee weken tijd 20.000 aanvragen voor loonsteun binnengekregen wegens de nieuwe, strenge lockdown. Bijna 12.000 van de aanvragers hebben een voorschot ontvangen voor een totaalbedrag van 369 miljoen euro.
Het zevende loket voor de loonsteun werd op 13 december geopend. Het UWV heeft het nu veel drukker dan bij het vorige NOW-pakket, toen werkgevers voor de periode van juli tot en met september een aanvraag konden doen. Toen kreeg de uitkeringsinstantie in de eerste twee weken 9000 aanvragen binnen.
Bron: ANP
Gerelateerd

ABN AMRO: aantal kledingwinkels fors gedaald sinds coronapandemie
Het aantal kledingwinkels is sinds het begin van de coronapandemie fors gedaald, meldt ABN AMRO op basis van transactiedata van de bank. Het aantal winkels dat kleding...

ING: Winkelverkoop zal voor het eerst in tien jaar krimpen
Nederlandse consumenten houden de hand dit jaar op de knip vanwege de gestegen inflatie en een laag consumentenvertrouwen. ING verwacht dat de winkelverkoop in de...

Winkeliers verkopen minder, omzet wel hoger door prijsstijgingen
De hoge inflatie laat zich duidelijk voelen in de Nederlandse winkelstraten. Detailhandelsbedrijven verkochten in het tweede kwartaal van dit jaar vier procent minder...

Expert waarschuwt: winkeliers in problemen door 'absurde' huren
Net als koopjesketen Big Bazar komen er nog veel meer Nederlandse detailhandelsbedrijven in de problemen doordat ze "absurd hoge" huren moeten betalen. Daarvoor...

Detailhandel zet ruim acht procent meer om in juni
De detailhandel heeft in juni 8,1 procent meer omgezet dan in juni 2022. Het verkoopvolume was 1,4 procent lager. De omzet van de foodsector groeide met 10,8 procent...