Nieuws

Accountant: coronasteun is voor veel gesloten winkels onbereikbaar

Veel winkels die door de lockdown dicht moeten blijven, kunnen geen aanspraak maken op financiële steun van de overheid. De periode waarin ondernemers hun omzetverliezen moeten berekenen, wordt door de jaarwisseling in tweeën gehakt. Dus halen ze het vereiste minimum omzetverlies niet, stelt een accountant.

Voor de jongste NOW-regeling wordt voor omzetverliezen gekeken naar de maanden november en december. Bij de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) wordt per kwartaal gekeken hoe groot het verlies aan inkomsten is. Beide periodes eindigen 31 december. "In die laatste twee weken van het jaar haal je die twintig procent omzetverlies voor het hele kwartaal niet", aldus accountant Wim Driessen tegenover het ANP.

Driessen verzorgt de boekhouding voor 130 boekhandels van Bruna en Read Shop, die vrijwel allemaal te maken hebben met de gedwongen sluiting. Hij wijst erop dat winkeliers het in de eerste weken van december abnormaal druk hebben. "Op 1 januari begint de teller opnieuw. En dan kom je weer niet aan die twintig procent." Hij verwacht dat zo'n 95 procent van die winkels niet in aanmerking komt voor de steun.

Vorige winter, toen het kabinet ook in december besloot winkels te sluiten, konden ondernemers voor de NOW nog een schatting opgeven voor het verwachte omzetverlies in de aaneengesloten periode van december, januari en februari.

Knip

Brancheorganisatie INretail komt tot een vergelijkbare conclusie. De winkeliersvereniging stelt op basis van onderzoek onder haar leden dat ruim driekwart van de niet-essentiële winkels door de gedwongen sluiting omzet verliest. Door rekenregels kunnen minder dan vier op de tien getroffen winkels aanspraak maken op de TVL, zo zou blijken uit de enquête.

Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken stelt dat het administratief moeilijk is om op 1 januari geen "knip" te zetten. Veel bedrijven moeten een derden- of accountantsverklaring hebben bij hun aanvraag voor financiële steun. Het zou te ingewikkeld worden als die aanvraag op verschillende jaren betrekking heeft. Daarnaast verandert per 1 januari een en ander aan de Polisadministratie, de verzameling gegevens over loon, uitkeringen en administratie die uitkeringsinstantie UWV bijhoudt. Dat maakt de vergelijking tussen de loonsommen in 2021 en 2022 lastig.

Minister Stef Blok van Economische Zaken beloofde recent in het Kamerdebat over de coronamaatregelen "heel serieus" te kijken naar schrijnende gevallen, waarbij ondernemers net niet of te weinig overheidssteun krijgen. Tegelijkertijd waarschuwde hij dat maatwerk in steunregelingen te veel beroeps- en bezwaarschriften oplevert.

20 duizend aanvragen NOW

Uitkeringsinstantie UWV heeft in twee weken tijd 20.000 aanvragen voor loonsteun binnengekregen wegens de nieuwe, strenge lockdown. Bijna 12.000 van de aanvragers hebben een voorschot ontvangen voor een totaalbedrag van 369 miljoen euro.

Het zevende loket voor de loonsteun werd op 13 december geopend. Het UWV heeft het nu veel drukker dan bij het vorige NOW-pakket, toen werkgevers voor de periode van juli tot en met september een aanvraag konden doen. Toen kreeg de uitkeringsinstantie in de eerste twee weken 9000 aanvragen binnen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.