Nieuws

Gebrekkige controle EU-afdrachten kost Nederland tientallen miljoenen

Nederland betaalt tientallen miljoenen aan de Europese Commissie als gevolg van problemen met de boekhouding van de douane. Het gaat om afdrachten aan de EU.

In eerste instantie betaalt Nederland een kleine tien miljoen euro definitief en stelt bijna 88 miljoen euro ter beschikking onder voorbehoud. Het uiteindelijke bedrag kan hoog oplopen, door de hoge rente die over dit soort afdrachten wordt gerekend.

Controle door de douane op importheffingen, die Nederland grotendeels moet afdragen aan de EU, is volgens de Europese Commissie "niet bevredigend", schrijft minister Wopke Hoekstra (Financiën) aan de Tweede Kamer. De betrouwbaarheid van de boekhouding door de douane wordt niet alleen in twijfel getrokken door de EC, maar ook door de Europese Rekenkamer. "Het kabinet is zich bewust van de huidige tekortkomingen en werkt aan een oplossing", aldus Hoekstra.

Belangen onvoldoende beschermd

Het gaat "in het bijzonder" om zaken waarbij de douane na signalen van fraude aangiftes heeft gecorrigeerd en naheffingen aan bedrijven heeft opgelegd. In sommige gevallen lukt het niet deze betalingen op tijd te innen. Volgens de Europese Commissie heeft Nederland "de financiële belangen van de EU onvoldoende beschermd", door in sommige gevallen "niet voortvarend genoeg te handelen". De EC vindt daardoor dat Nederland zelf verantwoordelijk is voor het betalen van de bedragen.

In twaalf dossiers is het inderdaad niet goed gegaan, geeft het kabinet toe. Nederland betaalt daarom nu al 9,9 miljoen euro en later mogelijk nog 19 miljoen aan vertragingsrente. Dit bedrag is zo hoog omdat het gaat over de periode 2013-2014. Er is dus jaren aan rente gerekend.

Onenigheid

Over vier dossiers is nog onenigheid. Toch stelt Nederland alvast 87,6 miljoen euro ter beschikking, om te voorkomen dat de vertragingsrente verder oploopt. Die kost Nederland nu al tussen de honderd en honderdvijftig miljoen euro. Maar dit bedrag "is alleen verschuldigd als de hoofdsom ook is verschuldigd".

Hierover komt later pas duidelijkheid. Overigens zegt Hoekstra wel dat het kabinet al werkt aan verbetering van de douane-boekhouding. Het invoeren van "geautomatiseerde afdrachtenadministratie" is hierin een belangrijke stap, aldus de demissionaire bewindsman. Het vertraagde ICT-project is inmiddels in de eindfase en zal volgend jaar worden opgeleverd.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.