Nieuws

Kwartiermakers zoeken organisaties voor experiment met intermediair

De Kwartiermakers Toekomst Accountancysector zoeken gemeenten, woningcorporaties, bouwondernemingen en transportondernemingen die deel willen nemen aan een experiment met het 'intermediairmodel', dat komend jaar van start zal gaan.

Doel van het experiment is te onderzoeken of het mee laten kijken door een onafhankelijke deskundige derde (de intermediair) tijdens belangrijke momenten in de jaarrekeningcontrole leidt tot kwalitatief hogere controle. Het experiment wordt wetenschappelijk begeleid door een onderzoeksteam van de Universiteit van Amsterdam.

Minister Hoekstra van Financiën roept in een videoboodschap op tot deelname aan het experiment. "We willen erachter komen of een onafhankelijke intermediair tussen bedrijf en controlerend accountant helpt om de kwaliteit te verbeteren van de controle van jaarrekeningen.” Ook wordt gekeken of de directe relatie tussen accountant en bedrijf “mogelijk onbedoeld en onbewust kan leiden tot blinde vlekken", aldus Hoekstra.

Tijd en kosten

Er zijn voor de organisaties of instellingen geen kosten verbonden aan deelname aan het experiment. Wel kan de beantwoording van vragen van de intermediair enige tijd kosten, "maar dat is dan wel tijd die besteed wordt aan het versterken van de wettelijke controle", aldus de kwartiermakers op hun LinkedIn-account.

Voordeel voor de deelnemende organisatie is dat die profijt kan hebben van de kennis en ervaring van de intermediair. "Bovendien draagt u op deze manier bij aan het maatschappelijke belang dat gediend wordt met een zo goed mogelijk functionerende accountancysector."

Organisaties die deel willen nemen aan het experiment of meer informatie willen ontvangen, kunnen contact opnemen via kwartiermakersaccountancy@minfin.nl. Aanmelden voor deelname kan tot 1 februari 2022.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.