Nieuws

Vorig jaar 41 meldingen over te veel verdienende managers

Het ministerie van Binnenlandse Zaken ontving vorig jaar 41 meldingen over managers die te veel geld opstreken in de (semi-)publieke sector. In de helft van de gevallen ging het om overschrijding van de toegestane bezoldiging van maximaal 201 duizend euro per jaar. Een groot deel van de overschrijdingen is gesignaleerd door de accountant.

Dat blijkt uit de jaarrapportage Wet normering topinkomens (WNT) 2020 die door demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer is gestuurd. De andere helft van de meldingen betrof een overtreding van de openbaarmakingsplicht waaraan (semi-)publieke instellingen zijn gehouden. Er zijn volgens de jaarrapportage geen nieuwe overtredingen van de normering van de ontslagvergoeding gemeld of geconstateerd.

Ollongren vermeldt in de Kamerbrief dat de accountant een belangrijke rol speelt bij de meldingen: "Van de 41 nieuwe meldingen is de helft (21) nog in behandeling dan wel in onderzoek, de andere helft (20) is afgehandeld. In de meeste gevallen zijn de overtredingen ongedaan gemaakt zonder handhavingsmaatregelen. Een belangrijk deel van de vermelde overtredingen is gesignaleerd door de accountant, die fungeert als een soort eerste toezichthouder."

De verschillende WNT-toezichthouders (tweede lijn, zijnde het CIBG, de Autoriteit Woningcorporaties, de Inspectie van het Onderwijs en de Eenheid Toezicht WNT) kunnen ook proactief toezicht uitoefenen of reageren op signalen die zij langs andere wegen ontvangen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.