Nieuws

Bestuursvoorzitter KPMG UK stapt op na 'niet zeuren'-incident

Nadat hij recent al op non-actief werd gezet, is Bill Michael nu afgetreden als bestuursvoorzitter van KPMG UK. Hij heeft de organisatie verlaten.

Michael legde eerder zijn werkzaamheden neer, na ophef over een grote online vergadering, waarin hij medewerkers in de consultancypraktijk had gezegd dat zij moesten "stoppen met zeuren" over de gevolgen van de coronapandemie voor hun situatie. Dat werd hem bepaald niet in dank afgenomen, bleek al tijdens de sessie zelf. Michael, die het afgelopen jaar zo'n 1,7 miljoen pond verdiende, toonde zich weinig gevoelig voor zorgen die door de medewerkers werden geuit.

Aan het einde van de meeting en later in een e-mail aan alle 1500 medewerkers van het financial services consultancy-team bood hij zijn excuses aan, maar dat was niet genoeg. KPMG startte met behulp van advocatenkantoor Linklaters een onderzoek naar de gang van zaken en stelde Michael in afwachting daarvan op non-actief. Dat zijn optreden in de openbaarheid kwam zette de zaak verder op scherp.

Onhoudbaar

De Australiër Bill Michael (52), bestuursvoorzitter van de Britse KPMG-tak sinds 2017, geeft in een verklaring zelf aan dat zijn positie binnen de organisatie door het incident "onhoudbaar" is geworden en dat hij de firma verlaat: "I love the firm and I am truly sorry that my words have caused hurt among my colleagues and for the impact the events of this week have had on them. In light of that, I regard my position as untenable and so I have decided to leave the firm. It has been a privilege to have acted as chair of KPMG. I feel hugely proud of all our people and the things they have achieved, particularly during these very challenging times."

In afwachting van de verkiezing van een nieuwe bestuursvoorzitter heeft de Britse tak van KPMG twee vrouwelijke partners aangesteld om de werkzaamheden van Michael voorlopig waar te nemen; Bina Mehta als voorzitter van de organisatie en Mary O'Connor als senior partner. Het is voor het eerst in de 150-jarige historie van de Britse KPMG-organisatie dat een vrouw een dergelijke functie vervult.

Mehta heeft Bill Michael bedankt voor zijn bijdrage aan KPMG in de afgelopen dertig jaar en wenst hem alle goeds voor de toekomst.

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.