Nieuws

BNR: 'Aantal witwaszaken voor eerst sinds vijf jaar gedaald'

Voor het eerst sinds vijf jaar daalt het aantal witwaszaken. Dat blijkt uit cijfers die BNR Nieuwsradio heeft opgevraagd bij de Raad voor de rechtspraak.

Sinds 2016 steeg het aantal witwaszaken dat voor de rechter werd gebracht van 920 naar 1504. In 2020 daalde het aantal vonnissen echter naar 1447, aldus de nieuwszender. De Raad voor de rechtspraak denkt dat die daling vooral te danken is aan de coronacrisis. Rechtbanken sloten tijdens de lockdown ook hun deuren en liepen daardoor een achterstand op. Ook is nog niet in alle zaken die in 2020 voor de rechter kwamen al uitspraak gedaan.

Het Openbaar Ministerie (OM) en de Raad voor de rechtspraak moeten wel veel meer inzicht geven in de zaken die zij behandelen, meent onderzoeker Joras Ferwerda van de Universiteit van Utrecht op BNR. "We kennen nu alleen het totaal aantal zaken in vergelijking met voorgaande jaren, maar dat zegt niets over het totale witwasvolume." Er moet meer informatie beschikbaar zijn over wie er achter witwaspraktijken zitten, om een effectieve aanpak te kunnen opzetten.

Oud-FIOD-rechercheur Jan van Koningsveld, nu directeur van het financiële Offshore Kenniscentrum, deelt dat gevoel. "Als we meer informatie hebben over de witwaszaken en delicten die daaraan ten grondslag liggen, zoals fraude of corruptie, kunnen we onze opsporing hier veel beter op laten aansluiten", stelt hij op BNR Nieuwsradio.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.