Nieuws

FD: 'Zzp-pensioen bij fondsen zit vast op ontbrekende wetgeving'

Experimenten van pensioenfondsen met een pensioenregeling voor zzp'ers komen niet van de grond. Dat komt omdat de benodigde wetswijzigingen niet willen vlotten.

"Een dure en gemiste kans", zegt de Pensioenfederatie in het Financieele Dagblad. De koepel van pensioenfondsen roept het kabinet op zo snel mogelijk iets aan de gestagneerde situatie te doen.

Voorzitter José Meijer van de Pensioenfederatie zegt dat hij alle werkenden voldoende pensioen wil laten opbouwen om hun levensstandaard op peil te houden na hun pensionering, maar dat dit bij zelfstandigen zonder personeel momenteel onvoldoende gebeurt. "De gevolgen daarvan merken we pas over twintig jaar als zij met pensioen gaan, maar we moeten nu aan de slag als we dat willen voorkomen", aldus Meijer.

Zzp'ers zijn zelden verplicht om zich bij een pensioenfonds aan te sluiten en moeten dit zelf regelen. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken (D66) kondigde vorig jaar aan te willen experimenteren met vrijwillige aansluiting van zzp'ers bij pensioenfondsen. Dat stuitte echter op wettelijke en fiscale drempels, maar Koolmees heeft gezegd die weg te willen nemen met een experimenteerwet. Onder meer ABP, Bouw en Zorg en Welzijn meldden zich. Een jaar later kunnen zij nog niet van start. "De fondsen staan klaar, maar de benodigde wetgeving is er niet", zegt Meijer.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.