Nieuws

Koster: 'Defensieve houding accountantskantoren draagt niet bij aan vertrouwen'

Accountantskantoren zouden er goed aan doen om bij boekhoudschandalen in te zetten op open communicatie, in plaats van een defensieve houding aan te nemen.

Dat betoogt Paul Koster, directeur van European Investors-VEB, in een open brief aan de internationale EY-organisatie, die ook is gepubliceerd in het FD. Volgens Koster is sprake van een "erosie van vertrouwen" in accountantskantoren, vanwege een reeks grote boekhoudschandalen in de afgelopen jaren en de fraude bij Wirecard in het bijzonder.

Koster betoogt dat open communicatie tot meer vertrouwen in accountantskantoren leidt en haalt daarbij het voorbeeld van farmaceut Johnson & Johnson aan. Die farmaceut kreeg door vergiftigde medicijnen in de jaren tachtig te maken met een vertrouwenscrisis. Om het vertrouwen terug te winnen zette de farmaceut in op open communicatie, via persoonlijke berichten van de ceo. Het leverde veel lof op. Koster haalt de Washington Post aan, die schreef dat "Johnson & Johnson effectief heeft aangetoond hoe een groot bedrijf een ramp moet aanpakken", vanwege de eerlijke en snelle reactie.

Defensief

Volgens de VEB-directeur doen accountantskantoren het tegenovergestelde. Als ze te maken krijgen met openbare kritiek reageren ze defensief. “De Big 4 verklaren zelf ook slachtoffer te zijn.”

EY-topman Carmine di Sibio heeft naar aanleiding van de Wirecard affaire een aantal verbeteringen van het auditproces aangekondigd, maar volgens Koster is dat niet genoeg. "Zijn reactie spreekt niet over de ontstane marktproblemen, en biedt zelfs geen oplossing voor elementaire gebreken in het standaard auditproces."

De VEB-directeur legt in de open brief aan EY vervolgens enkele vragen voor, die hij graag beantwoord zou zien door EY. Daarbij gaat het over de invoering van aanvullende beoordelingsprocedures, het opstellen van aanvullende controleprocedures voor bepaalde ondernemingen, het creëren van een “echte ‘cultuur van uitdaging’ ten opzichte van het uitvoerend management van de gecontroleerde onderneming” en het aanpassen van eisen “voor de voorbereiding van het auditteam om de entiteit en de omgeving te begrijpen”.

"In de geest van open communicatie” zou het beantwoorden van deze vragen helpen “om een aantal van de zorgen uit de markt weg te nemen", aldus Koster. EY geeft tegenover het FD aan niet te willen reageren op de brief van de VEB-directeur. Volgens Koster is dat weer een “schoolvoorbeeld van communicatie die onvoldoende is”.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.