Nieuws

VEB houdt overzicht bij van beursfondsen zonder accountant

Beleggersvereniging VEB houdt vanaf eind januari een overzicht bij van beursfondsen die geen controlerend accountant kunnen vinden. Twaalf in Amsterdam genoteerde vennootschappen hebben nu nog geen accountant.

Voor deze beursgenoteerde ondernemingen is de kans groot dat een controle over het afgelopen boekjaar niet tijdig wordt afgerond. Geen accountantscontrole betekent geen jaarrekening en dat betekent extra risico voor beleggers, aldus de VEB, die vraagt om opheldering. De beleggersvereniging spreekt van een "onacceptabele en onwenselijke situatie".

Een aantal van de twaalf ondernemingen in het overzicht van de VEB liet in het recente verleden al weten moeite te hebben met het vinden van een accountant. Dat kan te maken hebben met capaciteitsproblemen bij de accountantskantoren, maar ook met de desbetreffende beursfondsen zelf.

Medio 2020 noemde de NBA in een brief aan één van de beursfondsen al een aantal redenen waarom het vinden van een accountant lastig kon zijn. Bijvoorbeeld als onvoldoende controle-informatie beschikbaar is, het budget voor een gedegen controle ontbreekt, of bij twijfel over de integriteit van het management.

Duidelijkheid

De VEB wil nu duidelijkheid van de ondernemingen in kwestie over hun pogingen tot nu toe om een accountant te vinden. De vereniging wil zekerheid dat alle wettelijke mogelijkheden daarbij benut zijn en uitleg over de achtergronden van het falen in die pogingen.

Tegelijk roept de beleggersvereniging betrokken partijen - de ondernemingen zelf, accountants, NBA, AFM en de beurs - op om een oplossing te vinden voor het gesignaleerde probleem. In een brief aan de Tweede Kamer gaf minister Hoekstra (Financiën) medio december al aan een aanwijzingsbevoegdheid in het leven te willen roepen. 

Alle twaalf beursfondsen zijn individueel maar vergelijkbaar aangeschreven door de VEB. Onder de fondsen zijn organisaties als Value8, Oranjewoud en Bever Holding, die regelmatig in het nieuws komen.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.