Nieuws

Nederlandse pensioenuitvoerders doen investeringen in Myanmar

De twee Nederlandse pensioenuitvoerders APG en PGGM hebben grote belangen in bedrijven die sterke zakelijke banden hebben met de militaire junta in Myanmar.

Dat blijkt volgens de Volkskrant uit onderzoek van de organisatie Justice for Myanmar. Het gaat in totaal om bijna 2,3 miljard dollar aan beleggingen in onder meer bedrijven in de olie- en gasindustrie, vastgoed en infrastructuur, maar ook een bedrijf dat militaire technologie levert aan Myanmar. Een van de omstreden investeringen van PGGM betreft een belang in het Indiase bedrijf Bharat Electronics, dat wapensystemen levert aan Myanmar.

Een andere investering van PGGM en APG is in het Indiase bedrijf Adani Ports. Dit bedrijf sloot in 2019 een overeenkomst met een bedrijf van de militaire junta voor de ontwikkeling van een haven in Myanmar. Voor de huur van het stuk grond voor de haven betaalt Adani de komende vijftig jaar een bedrag van 250 miljoen dollar.

De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties roepen al jaren om de banden met bedrijven in Myanmar te verbreken en geen zaken te doen met het militaire regime.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.