Nieuws

Accountants kunnen CBS-vragen nu sneller invullen

Vanaf deze maand kunnen onder meer ondernemingen uit de accountancy, belastingadvies en administratie een flink deel van de CBS Jaar-Productiestatistiek direct vanuit de financiële administratie invullen.

Ieder jaar vraagt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een aantal bedrijven in verschillende branches om de Jaar-Productiestatistiek in te vullen. Vanaf april kan dit verzoek bij een bedrijf op de mat vallen.

In deze vragenlijst worden veel financiële gegevens opgevraagd, die nodig zijn om de economie goed in beeld te brengen. Op basis van deze enquête publiceert het CBS gegevens over opbrengsten, kosten en werkgelegenheid van het bedrijfsleven in Nederland.

RGS

Het invullen van de vragenlijst van het CBS kost circa twee uur, terwijl een groot deel van de gevraagde informatie al aanwezig is in de financiële administratie. Met RGS (Referentie Grootboek Schema) kan tot driekwart van de vragen nu automatisch ingevuld worden. In RGS staan de meeste grootboekrekeningen die het CBS nodig heeft om statistiek te maken.

Het boekhoudpakket moet een export kunnen maken van de aan RGS-gekoppelde grootboekrekeningen. Deze ‘RGS Brugstaat’ kan worden geïmporteerd in de vragenlijst van het CBS. Het CBS benadrukt alleen gegevens te gebruiken die nodig zijn voor de vragenlijst.

Naast accountancy, belastingadvies en administratie kunnen ook ondernemingen in de detailhandel en de horeca vanaf deze maand op die manier gegevens aanleveren. Het CBS wil dit in de toekomst uitbreiden naar meer branches en meer enquêtes.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.