Nieuws

AFM vindt pensioenfondsen te weinig transparant over kosten

Meer dan de helft van de pensioenfondsen is te weinig transparant over de kosten die het maakt.

Dat constateert de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De toezichthouder roept op tot verbetering, want transparantie hierover zou erg belangrijk zijn voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Negentig van de in totaal 166 onderzochte grotere fondsen hadden hun gemaakte kosten niet op de juiste wijze in het jaarverslag over 2019 opgenomen. De gemaakte fouten variëren. In een op de vijf jaarverslagen ontbrak bepaalde verplichte informatie over kosten in zijn geheel.

Alle pensioenfondsen tezamen maken ongeveer 9 miljard euro aan kosten per jaar. Dat komt neer op bijna 0,6 procent van het totaal belegde pensioenvermogen. Maar de kosten per deelnemer verschillen soms sterk tussen pensioenfondsen.

Daarvoor kunnen goede redenen zijn, erkent de AFM. Bijvoorbeeld de snelheid van klachtenafhandeling, complexere beleggingen, het bewust spreiden van risico’s of het najagen van hogere rendementen. Maar de fondsen moeten dit wel uitleggen.

Door de grootscheepse pensioenhervormingen die er aankomen, is het belangrijk dat de fondsen hun kosten beter gaan rapporteren. In het nieuwe stelsel worden gemaakte kosten door fondsen namelijk direct in mindering gebracht op het persoonlijk gereserveerd pensioenvermogen van deelnemers.

AFM: 'Pensioenfondsen te weinig transparant over kosten'

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.