Nieuws

'Amerikaanse toezichthouder onderzoekt beursdebacle Archegos'

De Amerikaanse financieel toezichthouder SEC is een onderzoek begonnen naar het schandaal rond investeringsfonds Archegos.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Veel aandelen waarin het fonds via ingewikkelde financiële producten belegde gingen onlangs hard onderuit op de beurs door te risicovolle avonturen van Archegos.

Het onderzoek naar Archegos zou nog in een vroege fase zijn en het is niet duidelijk of dit tot beschuldigingen aan het adres van het fonds zal leiden. De SEC onderzoekt geregeld de toedracht van forse koersbewegingen als gevolg van mislukte beleggingen, meldt Bloomberg.

Archegos belegde namens rijke families naar verluidt zo'n 10 miljard dollar aan vermogen, onder andere in aandelen van mediabedrijf ViacomCBS. Met behulp van geleend geld hoopte het fonds nog meer rendement uit die investeringen te halen.

Onderpand

Banken eisen in ruil voor zulke deals een deel van de aangekochte aandelen als onderpand. Maar toen bleek dat Archegos verkeerd had gekocht en aandelen in zijn portefeuille minder waard werden, eisten ze extra onderpand. Nadat het fonds niet aan die verplichting kon voldoen, zagen ze zich gedwongen grote hoeveelheden aandelen in de uitverkoop te doen, waardoor onder andere ViacomCBS in een klap tientallen procenten aan beurswaarde verloor.

De betrokken banken voelen de pijn ook. Onder andere Credit Suisse en Nomura, die als tussenpersonen voor de deals fungeerde, waarschuwden hun aandeelhouders al voor "aanzienlijke" verliezen.

Omstreden

Archegos wordt geleid door Bill Hwang, een belegger die de kneepjes van het vak leerde van de succesvolle hedgefundmanager Julian Robertson. Hwang was voor het debacle met Archegos al omstreden. Hij bekende in 2012 schuld aan verboden handel met voorkennis en schikte voor 44 miljoen dollar.

Het nieuwe schandaal heeft ook geleid tot kritiek op het beperkte toezicht op Archegos' riskante beleggingen. Het fonds staat te boek als 'family office', oftewel een belegger van particulier vermogen. Anders dan hedgefondsen hoeven die niet regelmatig inzage te geven in hun beleggingen bij de SEC, waardoor Archegos onder de radar van velen gigantische posities kon opbouwen met geleend geld.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.