Nieuws

Brussel beboet banken voor kartelvorming bij handel obligaties

De Europese Commissie heeft een boete opgelegd aan drie banken vanwege kartelvorming bij de handel in staats- en overheidsobligaties. De boete bedraagt in totaal meer dan 28 miljoen euro. De betrokken banken bij dat kartel waren Credit Suisse, Bank of America Merrill Lynch en Crédit Agricole.

Deutsche Bank was ook betrokken maar krijgt geen boete omdat de Duitse bank aan de bel trok bij de commissie over de zaak. De hoogste boete is voor Bank of America Merrill Lynch, van 12,6 miljoen euro. Het Franse Crédit Agricole moet 4 miljoen euro betalen en het Zwitserse Credit Suisse bijna 12 miljoen euro. Deutsche Bank ontliep een boete van 21,5 miljoen euro door het melden van de zaak. Het onderzoek van de Europese Commissie naar de kwestie begon in augustus 2015 nadat Deutsche Bank er in Brussel melding van maakte.

Volgens Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) maakten handelaren van de vier banken onderling afspraken over prijzen en werd gevoelige informatie uitgewisseld over de handel in staats- en overheidsleningen in de EU. "Het kartel bracht schade toe aan de financiële markten en het besluit van vandaag is een duidelijk signaal dat de commissie dergelijk gedrag niet tolereert", aldus Vestager.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.