Nieuws

Clubhouse-gesprekken accountants gaan nog even door

De reeks Busy Season Talks voor en door accountants op Clubhouse loopt in ieder geval nog door tot en met juni. In de tiende editie gaat het over fraude en continuïteit.

Gasten tijdens de editie van dinsdagavond 20 april (aanvang 20.00 uur) zijn Rob Bergmans (managing partner auditpraktijk Deloitte) en Rian Mes (PwC Forensic Services). De vaste hosts van de "huiskamer van de accountancy", Hakan Koçak en Arif Dursun, spreken daarnaast ook met hun bekende sidekicks Aleks Kayhan (EY) en Arnout van Kempen (zelfstandig compliance adviseur).

Talkshow

Dat de Clubhouse reeks steeds meer trekjes van een heuse talkshow begint te krijgen, bewees editie #9 op 13 april, waarin het ging over de taal en communicatie van de accountant. Niet alleen werden de gesprekken muzikaal omlijst door Aleks Kayhan, de inhoud van de sessie werd gevisualiseerd door 'Tekenend Accountant' Ferry Timp. 

Columnist, trainer en adviseur Margreeth Kloppenburg en Accountant.nl-hoofdredacteur Marc Schweppe spraken over het belang van duidelijke taal, die aansluit bij de doelgroep van de accountant. "Gebrek aan helderheid komt de boodschap niet ten goede."

Jargon

Als buitenstaander ben je al gauw 'lost in accountancy' als het om taal gaat, aldus Kloppenburg. Intern jargon gebruiken is prima, als het maar niet wordt ingezet om juist een gebrek aan kennis te maskeren. Extern moet je zaken eenvoudiger willen uitleggen. “Luister goed naar de woorden die je publiek gebruikt en hanteer hun taal om met ze te communiceren.”

Schweppe verwees naar het beroemde 'Kinderjaarverslag' van BSO uit 1989, waarin het financiële katern met een sticker 'niet leuk voor kinderen' was dichtgeplakt. De tekst van het verslag werd destijds zonder nadere toelichting aan het bestuur voorgelegd en kreeg lof voor de toegankelijkheid. Pas daarna onthulde ceo Eckart Wintzen dat de tekst bedoeld was voor een kinderjaarverslag.

De juridisering van het accountantsberoep maakt de zaak er niet altijd duidelijker op. Praktische tip voor gesprekken over complexe accountantszaken: achteraf vragen of je de vraag van de ontvanger duidelijk hebt beantwoord. Ook een opmerkelijke constatering: jongere toezichthouders laten de stukken van de accountant soms liever liggen, omdat ze zo moeilijk leesbaar zijn.

Busy Season Talks 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.