Nieuws

ABN Amro: Belastingschuld blijft deel ondernemers achtervolgen

Een belastingschuld van in totaal 16 miljard euro, die bij ruim tien procent van de bedrijven tijdens de lockdown is ontstaan, drukt voor specifieke sectoren de komende maanden fors op het resultaat. De verschillen tussen branches zijn groot.

Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro, gebaseerd op data van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en transactiedata van de bank zelf. In sommige gevallen, zoals bij restaurants, heeft ruim 43 procent een belastingschuld uitstaan. Die schuld is gemiddeld opgelopen tot bijna negen keer de volledige maandelijkse bedrijfswinst van 2019.

Zouden de bedrijven deze schuld binnen de door de fiscus gestelde 36 maanden terugbetalen, dan kost dat bijna 24 procent van de maandelijkse bedrijfswinst, aldus ABN Amro. Het gaat bij het uitstel vooral om omzetbelasting en personeelskosten, zoals loonheffing, sociale premies en inkomstenbelasting.

Beperkte groep

Grootste zorg is dat de belastingschuld van 16 miljard euro bij een beperkte groep zit, zo stelt de bank. Branches die door de overheidsmaatregelen gesloten zijn, springen hier direct uit, evenals hun toeleveranciers. Zo heeft honderd procent van alle cafés met vijftig of meer werknemers uitstel van belasting aangevraagd. In de uitzendsector, die veel personeel levert aan cafés, heeft bijna vijftig procent van de grote bedrijven uitstel aangevraagd. Een derde van de kledingwinkels vroeg eveneens uitstel aan. 

Het is volgens ABN Amro niet uit te sluiten dat een deel van de ondernemers het belastinguitstel uit voorzorg heeft aangevraagd en bij nader inzien toch meer omzet heeft gehaald dan verwacht. Van de 233.835 bedrijven die aanvankelijk uitstel aanvroegen, hebben er inmiddels 34.430 weer aan hun belastingverplichtingen voldaan, blijkt uit de gegevens van het CBS.

Het demissionaire kabinet neemt naar verwachting deze week een besluit over de toekomst van de noodpakketten en het daarbij behorende belastinguitstel, nu de uitstelregeling op 1 juli afloopt.

ABN Amro: Deel bedrijfsleven zucht onder belastingschuld uit lockdown

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.