Nieuws

'Een mooier beroep dan accountant is lastig om te vinden'

Overheidsaccountancy saai? Zeker niet. De dertiende editie van de Busy Season Talks op Clubhouse stond geheel in het teken van accountants werkzaam bij de overheid. Er kon geen wervingscampagne tegen op.

Dat het bij de editie van 11 mei een keer zonder Aleks Kayhan en zijn inmiddels vertrouwde muzikale aftrap moest, was even wennen. Maar de discussie werd er niet minder om. Vanuit de Auditdienst Rijk (ADR) schoven Adrie Kerkvliet (algemeen directeur), Jannie de Haan-Groen (projectleider en traineecoördinator) en Avinash Nandram (ADR-MT-lid en verantwoordelijk voor de EU) aan bij de vaste hosts Hakan Koçak en Arif Dursun, met sidekick Arnout van Kempen.  

De ADR bestaat pas sinds 2012, na een samenvoeging van een aantal diensten van ministeries, en heeft als missie om de overheid beter te laten functioneren. "De overheid, daar moest je verre van blijven, daar ging je heen als je geen werk meer had", zo schetste Kerkvliet het beeld dat hij ooit had. Maar in de praktijk bleek het een dynamische organisatie vol met jonge mensen en heeft hij van zijn overstap vanuit het openbare beroep "nooit spijt gehad".

De Haan-Groen kwam net als Kerkvliet vanuit EY bij de overheid terecht. Zij had daar al diverse non-profit klanten en was geboeid door het maatschappelijk belang. Een nieuwe levensfase met een gezin was de druppel voor een overstap. "In plaats van het van klant naar klant gaan, heb ik nu focus op die ene klant en kan ik echt in processen duiken", aldus De Haan. Zij zit veel aan tafel met beleidsdirecties, waarbij het de kunst is elkaars taal steeds beter te leren spreken. "In het begin was er weerstand tegen die accountant 'die altijd wat te zeuren heeft', maar inmiddels is er echt waardering voor het meedenken over zaken als risico's en misbruik."

Laarzen aan

Nandram is inmiddels twaalf jaar actief in Rijksdienst, voor verschillende organisaties en ministeries. Dat betekende bij Rijkswaterstaat ook soms laarzen aan en met een oranje vest en bouwhelm een bouwplaats op. Het is werk dat echt verschil maakt, vindt hij. "Je weet nu hoe een weg aangelegd wordt. Als ik er overheen rijd denk ik toch 'wow, deze weg heb ik geaudit'."

Vanuit de ARD worden verschillende vormen van audits uitgevoerd. Soms ook vraaggestuurd onderzoek, als een ministerie of de Tweede Kamer wil weten hoe iets zit. Bijvoorbeeld rondom de kinderopvangtoeslag, waarbij het ADR-onderzoek een belangrijke basis vormde voor het rapport van de commissie-Donner.

Deze week presenteert de ADR haar bevindingen over 2020 tijdens 'Verantwoordingsdag', op woensdag 19 mei. Het rapport over het coronajaar staat "bol van boeiende constateringen", aldus Kerkvliet, want er zijn zeker "dingen gebeurd die niet volgens de regels zijn". Alle ADR-rapporten worden tegenwoordig openbaar "tenzij", wat maakt dat het aantal Kamervragen of WOB-verzoeken is afgenomen. "Onderzoeksjournalisten zijn vooral op zoek naar dingen die niet gepubliceerd worden."

Bloedgroepen

De variatie aan onderzoeken maakt dat binnen de ADR ook veel data analisten actief zijn en er met gemengde teams wordt gewerkt. "De Rijksoverheid is als een grote multinational, een complexe omgeving. Hoe meer gezichtsvelden en bloedgroepen je meeneemt in je team, hoe meer je ziet."

Het inkijkje in het werk werd door de deelnemers zeer gewaardeerd. "Ik heb veel geleerd, het stof is er af geblazen", zo werd gesteld. De aansluiting tussen werk en studie is nog wel een punt van aandacht. Een passend voortraject tijdens de studie kan helpen. En werken bij de overheid betekent niet automatisch naar Den Haag. "De Rijksoverheid zit overal", aldus Nandram. De interesse groeit, ziet hij. "De overheid is dichter bij de burger gekomen, de animo om er te werken kan daardoor toenemen. En een mooier beroep dan accountant vind ik nog lastig om te vinden." De Haan sluit zich daar graag bij aan. "Bij de ADR ben ik elke dag weer trots op het werk dat ik doe."

Sessie #14: Innovatie

Editie 14 van de Busy Season Talks, dinsdag 18 mei om 20.00 uur op Clubhouse, gaat over innovatie in de accountancy. Sprekers zijn dit keer Patrick Gabriels (Assurance Leader en Board member EY, co-founder HighTechXL) en Anastasia Priklonskaya Rodrigues (Partner KPMG). Naast de vaste hosts Hakan Koçak en Arif Dursun schuiven ook sidekicks Aleks Kayhan en Arnout van Kempen weer aan in de huiskamer van het accountantsberoep.

De organisatoren werken toe naar een "seizoensfinale" van de reeks, kondigde Koçak recent aan. Daarover volgt binnenkort meer informatie. 

 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.