Nieuws

ING: Accountancy moet investeren in technologie

Ook de accountancy is niet aan de coronacrisis ontkomen. Investeren in technologie moet zorgen voor hogere efficiency, kwaliteit en een sterkere concurrentiepositie.

Dat stelt ING in een 'thema-update Accountancy', specifiek gericht op technologie. Hoewel de samenstel- en controlewerkzaamheden grotendeels intact bleven, nam vorig jaar vooral de vraag naar adviesdiensten af, aldus de bank.

De verwachting is dat met het aantrekken van de economie ook de vraag naar adviesdiensten weer aantrekt. Voor de accountancysector verwacht ING dit jaar een groei van anderhalf procent.

Technologie

Vanaf 2013 is volgens de publicatie sprake van een sterke stijging in technologische investeringen bij specialistische zakelijke dienstverlening, waar accountancy onder valt. Deze stijging leidt echter niet tot een toename van de arbeidsproductiviteit; die is stabiel in de periode 2009-2019.

Een verklaring kan zijn dat accountancy een arbeidsintensieve sector is, waarbij de menselijke factor belangrijk blijft. Niet alle werkzaamheden kunnen worden geautomatiseerd. Ook schaalgrootte kan een rol spelen, meent ING. De bank benoemt als trends met name automatisering en robotisering, AI en machine learning.

Het gebruikmaken van nieuwe technologieën helpt accountants bij het beter beheren, rapporteren en verzamelen van gegevens. De kwaliteit van de rapportages neemt toe, omdat de technologie helpt bij versiebeheer en nauwkeurigheid van de gegevens die gerapporteerd worden en ook rekening houdt met compliance-richtlijnen.

ING Thema update Services - Technologie

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.