Nieuws

'Justitie VS onderzoekt debacle rond investeringsfonds Archegos'

Openbaar aanklagers in de Verenigde Staten zijn een onderzoek begonnen naar het debacle rond investeringsfonds Archegos.

Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat het Amerikaanse ministerie van Justitie bij enkele betrokken banken informatie heeft opgevraagd over de kwestie. Archegos deed risicovolle beleggingen die voor een groot deel met geleend geld waren gefinancierd. Het fonds speculeerde hevig op een koersstijging van bepaalde aandelen, zoals die van mediabedrijf ViacomCBS. Toen deze stukken op de beurs juist minder waard werden, kon Archegos niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen bij banken. Die verkochten daarop massaal de aandelen die ze in onderpand hadden met verliezen die opliepen tot 10 miljard dollar. Onder andere Credit Suisse en Nomura leden forse schade.

Het is nog niet duidelijk welke vermoedens van wetsovertredingen de openbaar aanklagers hebben rond Archegos. Woordvoerders van het ministerie van Justitie wilden niet reageren op vragen. Tot nu hebben autoriteiten het fonds en betrokken banken nog van geen enkele overtreding beschuldigd.

De val van Archegos zorgde al wel voor veel kritiek op het toezicht op dergelijke investeringsfondsen, zogeheten family offices. Die opereren formeel als vermogensbeheerders voor rijke families, waardoor ze onder minder streng toezicht staan dan bijvoorbeeld hedgefondsen. Hierdoor was het mogelijk dat Archegos ongezien grote en risicovolle posities innam.

Archegos werd geleid door Bill Hwang. Hij was voor het debacle met Archegos al omstreden. Hij bekende in 2012 schuld aan verboden handel met voorkennis en schikte voor 44 miljoen dollar.

Bron: ANP

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.