Nieuws

Meer investeringen in nieuwe winkels ondanks toenemende leegstand

Het aantal leegstaande winkelpanden stijgt, maar toch werd in 2020 een stuk meer geld geïnvesteerd in nieuwe winkels dan het jaar daarvoor. Vanwege de coronapandemie, de gedwongen winkelsluitingen en de toenemende mate waarin mensen online winkelen, worden winkelpanden steeds minder waard.

Dat staat in een rapport van ABN Amro. Het aantal leegstaande winkelpanden steeg afgelopen jaar met 167 tot 16.241 panden. Dat is landelijk ruim zeven procent van alle winkelpanden, hoewel dat percentage in binnensteden bijna dubbel zo hoog is. De geringe toename is volgens ABN Amro te danken aan de financiële coronasteun van de overheid. Wanneer die de tweede helft van dit jaar wordt afgebouwd, nemen ook faillissementen en leegstand toe, denkt de bank.

Doordat winkels tijdens de coronapandemie minder worden bezocht en mensen steeds vaker online shoppen, daalde de waarde van de totale voorraad aan winkelvastgoed het afgelopen jaar met bijna zes procent. Die krimp blijft zich volgens de samenstellers van het rapport de komende jaren doorzetten.

Ondanks de slechte vooruitzichten werd in 2020 bijna vijftien procent meer geïnvesteerd in nieuwe winkels, 107 miljoen euro in totaal. Dat komt volgens het rapport doordat nieuwbouwtrajecten doorgaans jaren duren, waardoor de economische omstandigheden van nu met vertraging worden vertaald in het aantal afgegeven bouwvergunningen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.