Nieuws

'Meer verbondenheid in het beroep is belangrijk'

Brothers in Arms van de Dire Straits, dat is de favoriete muziek van NBA-voorzitter Marco van der Vegte, bekende hij in de twaalfde editie van de Busy Season Talks. "Die verbondenheid past bij ons beroep, we lopen tegen veel dilemma's aan en dat samen oplossen spreekt me erg aan."

Drie (oud)voorzitters schoven op 3 mei aan bij gastheren Hakan Koçak en Arif Dursun. Adrea Moser, assistant manager bij KPMG, is oud-voorzitter van studievereniging VAS. De negatieve berichtgeving over het beroep in de afgelopen jaren deed veel met studenten, stelde zij. "Het was soms moeilijk uitleggen waarom het accountantsvak toch echt leuk is."

NBA Young Profs-voorzitter Adrian Egas is nog altijd blij met het benoemen van lastige thema's als de werkdruk in het onderzoek van NYP en Nyenrode samen. "Het was een noodkreet die toen door velen werd geslaakt." Kantoren zijn sindsdien "concreet aan de slag gegaan" om het beroep aantrekkelijker te maken. Ook vindt hij het bemoedigend dat minister Hoekstra een rol ziet voor young profs bij de verandering van de sector.

Van der Vegte bevestigde dat het eerdere onderzoek van de young profs “spot on” was en heeft bijgedragen aan beter management binnen de kantoren. Hij is ook blij met de benoeming van de twee kwartiermakers, dat geeft "veel rust" in de sector.

Kandidaat-voorzitter

Natuurlijk ging het ook over de kwestie rondom de voordracht van een nieuwe NBA-voorzitter, iets waar Van der Vegte naar eigen zeggen "slapeloze nachten" van heeft gehad. Hij had, na het besluit van Ted Verkade om zich als kandidaat terug te trekken, veel last van de negatieve teneur in de media over de NBA en het beroep. "Als voorzitter voel je je daarvoor twee keer zo verantwoordelijk."

Tijdens de Clubhouse-sessie klonk waardering voor de wijze waarop de beroepsorganisatie op zulke momenten reageert. Maar bij veel jonge accountants leefde de kwestie niet echt. Het kwam nauwelijks ter sprake, stelde Moser. Ook Egas gaf aan dat voor sommigen de NBA een "ver van mijn bed-show" is. Tegelijk zijn er ook young profs die wel last hebben van de berichtgeving op zo’n moment, "juist bij mensen die hun ziel en zaligheid erin leggen".

Moet de nieuwe NBA-voorzitter weer een accountant worden, of mag het ook iemand van buiten het beroep zijn? Arnout van Kempen, inmiddels lid van de bredere selectiecommissie, is op zich zeker voorstander van iemand buiten het beroep. Maar kwaliteit staat voorop. "Als ik moet kiezen tussen iemand met de kwaliteiten van een Hans Blokdijk of voor Pipo de Clown, geef ik toch de voorkeur aan de accountant van de twee." Maar het mag van hem ook best eens gezegd worden dat de NBA in de persoon van Berry Wammes al flink wat jaren gezegend is met een "meer dan uitstekende" algemeen directeur, "en dat is een communicatieman".

Motivatie

Een krasje moet kunnen bij een kandidaat, wat jonger is meegenomen, maar bestuurlijke ervaring is ook belangrijk. Eindelijk eens een vrouw als NBA-voorzitter zou een goede zaak zijn, zo was het gevoel aan de virtuele talkshowtafel. Neem bij een nieuwe voordracht van een mogelijke voorzitter vooral ook het perspectief van de jongere accountants mee, benadrukte Koçak nog maar eens. Moser viel hem bij en pleitte voor iemand die met de juiste insteek zo’n rol wil vervullen. "Niet voor het eigen prestige, de motivatie moet oprecht zijn."

Van Kempen zal "geen enkele kandidaat steunen die het beroep geen warm gevoel toedraagt", maar mensen mogen wel kritiek hebben op de beroepsorganisatie.  "Ik ben er erg voor dat mensen die van alles vinden van de NBA, zich zelf kandidaat stellen." De ledenvergadering maakt uiteindelijk de keus, benadrukte hij nog maar eens, na een vraag van Seren Güven over het selectieproces. "De leden zijn de baas, het is een democratisch proces." 'Tekenend accountant' Ferry Timp zorgde na afloop weer voor een visuele weergave van het gesprek.

Editie 13: overheidsaccountants

In de dertiende editie van de Busy Season Talks schuiven Adrie Kerkvliet (algemeen directeur Auditdienst Rijk), Jannie de Haan-Groen (projectleider en traineecoördinator ADR) en ADR-MT-lid Avinash Nandram aan. Dus staat het werk van de overheidsaccountant dit keer centraal.

Aanvang van editie #13 is vanavond om 20.00 uur op Clubhouse.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.