Nieuws

NBA-voorzitter neemt deel aan Busy Season Talks

NBA-voorzitter Marco van der Vegte neemt op maandagavond 3 mei deel aan de Busy Season Talks op Clubhouse. De wekelijkse talkshow is een dag vervroegd, in verband met de viering van 4 en 5 mei.

Tijdens sessie #12 van de reeks 'huiskamergesprekken' voor en door accountants, reflecteert de NBA-voorzitter samen met Adrea Moser (assistant manager KPMG en student aan Nyenrode) en Adrian Egas (voorzitter NBA Young Profs) op de ontwikkelingen in het beroep.

Onder leiding van hosts Hakan Koçak en Arif Dursun kijken zij ook vooruit. Waar gaat de beroepsgroep heen en wat zijn de lessen van de afgelopen jaren? Ook de vaste side-kicks Aleks Kayhan en Arnout van Kempen nemen deel aan de discussie. Aanvang van de twaalfde editie is opnieuw om 20.00 uur.

Nieuwe generatie is slimmer

Tijdens editie 11 van de talkshow, op 28 april, stond de studeerbaarheid van de accountantsopleiding centraal. De opleiding tot jonge professional hoeft niet alles af te dekken, want in de praktijk leer je verder, stelde Peter Eimers (partner EY en hoogleraar VU). Belangrijk is vooral om jonge accountants weerbaar te maken en ze te leren navigeren in een complexe omgeving.

De nieuwe generatie accountants is slimmer dan de oude generatie, meende hij. Maar na de opleiding moet je het vak in de praktijk daadwerkelijk leren. Dat was in het verleden trouwens niet anders, herinnerde Eimers zich. "Meneer Eimers, u bent geslaagd, maar spijker morgen nog geen bord 'accountant' op de deur", kreeg hij zelf na zijn laatste examen te horen.

Wendy Groot (PwC) pleitte voor een goede basisopleiding, die jonge beroepsgenoten kritisch leert denken en ze het nodige meegeeft over de beroepsgeschiedenis en de beroepseer. "Je kunt niet alles in de opleiding proppen en ik niet dat iedereen alles moet willen leren", aldus Groot. "Het gaat om een sterk fundament."

Aleks Kayhan toonde zich bezorgd over het steeds meer stapelen van thema's in de basisopleiding, zoals technologie en duurzaamheid. "Het gaat alleen maar meer worden, dat is niet sustainable. Niemand zit te wachten op een opleiding die twaalf jaar duurt."

Himalaya

Joost Vos (KPMG) vond een compliment bij de opleiding wel gepast, omdat die toch grotendeels gebaseerd is op 'voor accountants door accountants'. Maar er moet ook worden gewaakt voor de aantrekkelijkheid van het beroep en het willen volgen van die opleiding. Vooral in de praktijkfase hoort hij heel wat studenten zuchten en steunen. "Dragen die zestig kantjes verslag iets bij voor jezelf en aan je eigen begripsvorming?"

Maar de aantrekkelijkheid zit ook soms in het moeilijke van iets, meende Arnout van Kempen. "Je wilt toch de Himalaya beklimmen, niet de Pietersberg." In zijn optiek moeten werkvloer en universiteit of hogeschool elkaar aanvullen en leert een accountant door "tot aan het graf". Een groot deel van het vak heeft ook Van Kempen geleerd in de praktijk. "Leren boekhouden, maar ook leren nadenken."

Vanuit de toehoorders kreeg hij bijval. "Een derde weet ik door de opleiding, een derde door 'vlieguren' en een derde door gesprekken en interactie met collega's", zo werd gesteld. "Zoek vooral de discussie met collega's om daarvan te leren."

Volgens Peter Eimers moet het accent in de opleiding liggen op het toetsen van de maatschappelijke antenne van nieuwe beroepsgenoten. "Het gaat bij het mondeling examen niet over de diepte van de technische audit, wel om het duiden hoe de samenleving eruit ziet en wat je van de accountant kunt verwachten." Samen met Rick Hayes en Philip Wallage schreef Eimers een nieuwe editie van Principles of International Auditing and Assurance, een studieboek over "het gezond verstand van de audit".

Opmerkelijk in dat boek: overal wordt de accountant aangeduid als een 'zij', in plaats van een hij. "De accountant van de toekomst is een vrouw, we moeten af van die stereotypen", aldus Eimers. "Sloop de norm", zo noteerde 'tekenend accountant' Ferry Timp in zijn visuele vertaling van het gesprek.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.