Tegemoetkoming Vaste Lasten vanaf 31 mei geopend voor startende ondernemers
Ondernemers die tussen 1 oktober 2019 en 30 juni 2020 zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunnen vanaf 31 mei een aanvraag indienen voor steun bij het betalen van hun vaste lasten. De regeling is bedoeld voor mkb'ers en zzp'ers met een vestigingsadres anders dan hun woonadres.
Dat meldt het ministerie van Economische Zaken. Met deze eerder aangekondigde aparte startersregeling kunnen ondernemers die in het eerste kwartaal van dit jaar 30 procent omzetverlies hadden ten opzichte van het derde kwartaal van 2020 een aanvraag doen. Het maximale subsidiebedrag is 124.999 euro. De kosten van deze regeling zijn geraamd op 90 miljoen euro. Voor het tweede kwartaal van dit jaar kunnen startende ondernemers gebruik gaan maken van de algemene TVL-regeling.
Startende ondernemers konden vaak beperkt of geen gebruik maken van de reguliere TVL-regeling, omdat zij niet over omzetgegevens uit de referentieperiode in 2019 beschikken, of omdat zij startten na 15 maart 2020 en daardoor niet in aanmerking kwamen voor steun.
Met de TVL voor startende ondernemers wordt gekeken naar het derde kwartaal van 2020. Dit was voor veel ondernemers een relatief goed kwartaal omdat er minder beperkende maatregelen waren dan andere kwartalen sinds het begin van de coronacrisis.
Voorwaarden
De voorwaarden van de Tegemoetkoming Vaste Lasten voor startende ondernemers zijn grotendeels hetzelfde als van de algemene TVL-regeling. Ondernemers met minimaal 30 procent omzetverlies, 1.500 euro vaste lasten per kwartaal en een vestiging in Nederland anders dan het huisadres kunnen een aanvraag doen voor steun. Het subsidiepercentage blijft 85 procent, zoals ook voor de TVL van het eerste kwartaal het geval was. Het maximale subsidiebedrag voor het eerste kwartaal is 124.999 euro. Bij een subsidiebedrag vanaf 25.000 euro is een verklaring van een deskundige derde nodig, zoals een boekhouder of accountant.
Startende ondernemingen die deel uitmaken van een groep van twee of meer ondernemingen komen niet in aanmerking voor de TVL voor startende ondernemers. Zij worden niet als starter gezien. Dit geldt bijvoorbeeld voor dochterondernemingen, werkmaatschappijen of een nieuw filiaal onder een aparte BV.
Tweede kwartaal van 2021
De TVL voor startende ondernemers wordt vanaf het tweede kwartaal van 2021 in de algemene TVL-regeling opgenomen. Alle ondernemers kunnen dan uit twee kwartalen kiezen voor de referentieperiode: het tweede kwartaal van 2019 of het derde kwartaal van 2020.
De TVL voor startende ondernemers is geopend van 31 mei, 09.00 uur tot 12 juli, 17.00 uur. Ondernemers die in aanmerking komen voor de regeling doen een aanvraag op de website van RVO. De aanvraag is voor de periode januari – maart 2021.
Gerelateerd

Van der Valk krijgt ongelijk in zaak om TVL-steun hotels
Hotelketen Van der Valk heeft geen recht op meer coronasteun in het kader van de Tegemoetkoming Vaste Lasten. De keten telt als één bedrijf bij de toekenning van...

KVK: Minder starters en meer stoppers duidt op trendbreuk
In het derde kwartaal van dit jaar waren er minder startende ondernemingen en juist meer bedrijven die ermee stopten in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

KVK: meer starters in Nederland, vooral buiten de Randstad
Het aantal startende ondernemers in Nederland is in het tweede kwartaal van 2023 verder toegenomen ten opzichte van een jaar geleden. Daarbij is sprake van een inhaalslag...

Whitepaper over ondersteuning van ondernemers met coronaschulden
Veel ondernemers hebben de komende jaren nog te maken met het afbetalen van coronaschulden aan de Belastingdienst, het UWV of het RVO. Dat is een forse aanslag op...

'Sectorale steun bij coronalockdown niet mogelijk'
Tijdens de coronalockdowns heeft het kabinet ondernemers en werkenden geholpen met uitgebreide steunpakketten, zoals de NOW en TVL. Maar omdat generieke steunpakketten...