Nieuws

'Uitstel pensioenwet is tegenvaller voor veel gepensioneerden'

Het uitstel van de invoering van de wet die het nieuwe pensioenstelsel regelt, is volgens vakbond CNV een "hard gelag" voor veel gepensioneerden. Die zouden nu nog een jaar langer moeten wachten op een mogelijke verhoging van hun pensioen.

"Een stevige tegenvaller voor veel gepensioneerden die al jaren op de nullijn zitten", zo reageert de teleurgestelde vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar van CNV, Patrick Fey.

"Juist de nieuwe pensioenwet moest ervoor zorgen dat pensioenen meer meebewegen met de markt. Nu de rente eindelijk weer stijgt, zou dat voor veel gepensioneerden uitzicht op indexatie betekenen. Helaas stelt het kabinet de invoering van de nieuwe pensioenwet maar liefst een jaar uit", aldus de vakbondsman.

Na druk van de sociale partners heeft demissionair minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken volgens Fey wel toegezegd dat hij kijkt naar mogelijkheden om eerder te indexeren. En dat onnodige kortingen worden voorkomen. "Dit is het enige lichtpunt bij dit slechte nieuws. We zullen de minister hier het komende jaar strikt aan houden. Te veel mensen wachten al jaren op indexatie. Dat is nog slechter uit te leggen nu de rente stijgt."

Begrip

Seniorenorganisaties als ANBO en de Koepel Gepensioneerden begrijpen het besluit tot uitstel. "Want zorgvuldigheid gaat voor snelheid." Maar ze vinden het een slechte zaak dat met dit uitstel de onzekerheid, zeker ook onder gepensioneerden, nog verder toeneemt. Ze betreuren het daarnaast dat de minister geen besluit heeft genomen dat het voor pensioenfondsen in de overgangsperiode naar het nieuwe pensioenstelsel eerder mogelijk zou maken de pensioenen weer wat te verhogen.

Bij FNV en vakcentrale VCP is ook gereageerd op het nieuws dat de herziening van het pensioenstelsel nu met een jaar opschuift. "Een pijnlijk, maar verstandig besluit", stelt VCP-bestuurder Ruud Stegers. "We zijn teleurgesteld dat uitstel noodzakelijk is. Aan de andere kant is het belangrijk dat naar het wetsvoorstel zorgvuldig gekeken wordt, het gaat om ingrijpende veranderingen", benadrukt Willem Noordman van het dagelijks bestuur van FNV.

Pensioenexpert Frank Driessen van onderzoeksbureau Aon gaf onlangs al aan dat hij verwachtte dat Koolmees met deze boodschap zou komen. Tegelijk lijkt de druk om vaart te maken met het nieuwe pensioenstelsel wat Driessen betreft ook wat weggenomen. De financiële positie van pensioenfondsen is de laatste maanden namelijk weer wat opgekrabbeld. Volgens Aon lijken de meeste fondsen inmiddels weer uit de gevarenzone als het gaat om de dreiging van pensioenkortingen in de komende jaren.

45 dienstjaren

Minister Koolmees kwam maandag ook met een nieuwe brief over het onderzoek naar een regeling die stoppen met werken na 45 dienstjaren mogelijk moet maken. "Naar aanleiding van onze kritiek op de eerdere, per ongeluk naar de Kamer gestuurde, brief van minister Koolmees over de 45-jarenregeling ligt er nu gelukkig een nieuwe, betere brief", zegt FNV'er Noordman hierover. "Nu we weten wat de knelpunten zijn, kunnen we in gezamenlijk overleg op zoek gaan naar oplossingen."

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.