Nieuws

ABAB moet 40 mille vergoeden om HongKong-route

Het advies over de dividendvrijstelling bevat een beroepsfout, dus moet ABAB International de dividendbelasting vergoeden die een klant betaalde. De rest van de HongKong-merkenstructuur was echter effectief, zegt de Rechtbank Zeeland-West-Brabant.

Lex van Almelo

ABAB heeft volgens de Rechtbank Zeeland-West-Brabant niet voldaan aan haar zorgplicht tegenover de moedermaatschappij van de klant. Daardoor heeft die over 2017 en 2018 een bedrag van €38.577,09 aan dividendbelasting moeten betalen, wat bij juiste advisering niet had gehoeven.

Merkenroute

ABAB Belastingadviseurs adviseert het Waalwijkse Esbeco BV - naar eigen zeggen wereldmarktleider in lederen producten waaronder vachten - in 2011 over de concernstructuur. Esbeco moet de merkenrechten overdragen aan Esbeco Hong Kong Ltd, dat vervolgens licentiekosten in rekening brengt aan diverse groepsmaatschappijen van het concern. Op die manier wordt hier de winst afgeroomd, terwijl in Hong Kong geen winstbelasting hoeft te worden betaald over de ontvangen licentievergoedingen.

De HongKongse Ltd kan volgens ABAB "onder voorwaarden" belastingvrij dividend uitkeren aan de moedermaatschappij van Esbeco, Zeppelin Invest BV. "De voorwaarden dienaangaande moeten nog worden getoetst aan de hand van de uiteindelijk gewenste structuur."

In het advies staat wel dat Zeppelin hiervoor een beroep moet doen op de deelnemingsvrijstelling. Er staat echter niet in dat een voorwaarde voor de deelnemingsvrijstelling is dat Esbeco Hong Kong “actieve terbeschikkingsactiviteiten” uitvoert. Dat komt erop neer dat de Ltd. tenminste 20 procent van de merkenrechten moet betalen met vreemd vermogen, ofwel minstens twintigduizend euro.

Effectief

ABAB helpt Esbeco bij het opzetten en uitvoeren van de structuur. Esbeco en Zeppelin zijn echter ontevreden en ontmantelen de dure structuur na drie dividendaanslagen. De leer- en vachtverkoper uit De Langstraat vordert de fiscale schade én de kosten van het opbouwen én ontmantelen van de structuur bij ABAB.

De rechtbank wijst alleen de fiscale schadepost toe, omdat “de structuur heeft gewerkt voor wat betreft het aftrekbaar zijn van de licentiebetalingen in Nederland en het niet betalen van winstbelasting in Hong Kong (…) Daardoor zijn de eerste twee fiscale doelstellingen die met het advies werden beoogd gerealiseerd.”

ABAB Belastingadviseurs had een opdrachtrelatie met Esbeco; ABAB International, dat het advies uitbracht, had geen opdrachtrelatie met moedermaatschappij Zeppelin Invest. Volgens de rechtbank moet ABAB International echter op grond van de zorgplicht tegenover de moedermaatschappij bloeden voor de beroepsfout. Zonder die beroepsfout had Zeppelin aanspraak kunnen maken op de deelnemingsvrijstelling en daarom moet het kantoor honderd procent vergoeden van de dividendbelasting die Zeppelin betaalde over 2017 en 2018.

De over 2019 betaalde dividendbelasting blijft echter een schadepost voor Zeppelin zelf. Op grond van de schadebeperkingsplicht had de moedermaatschappij ervoor moeten zorgen dat zij voor dat fiscale jaar wel in aanmerking kwam voor de deelnemingsvrijstelling.

Baker Tilly

De procedure van Esbeco en Zeppelin tegen ABAB is niet de enige over een merkenlicentie-route. De Schoonhovense wanddecoratie-ondernemer Coen Klawer heeft een schadeprocedure lopen tegen Baker Tilly wegens een route die onder meer voerde langs de BVI en Cyprus. De Rechtbank Rotterdam bepaalde in 2017 dat Baker Tilly moet opdraaien voor de helft van Klawers schade. Klawer eist nu bij het Gerechtshof in Den Bosch acht miljoen euro van BT als compensatie.

Lees ook: Mag je vertrouwen op de adviseur?

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.