Nieuws

Banken zijn klaar met grote compensatieregeling derivatenkwestie

Banken zijn klaar met het regelen van de vergoedingen in het slepende rentederivatendossier. Volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM) ontvingen bijna 19.000 gedupeerde ondernemers in totaal circa 1,6 miljard euro aan compensatie.

De affaire met rentederivaten in het midden- en kleinbedrijf speelt al jaren. Zes banken, waaronder Rabobank en ABN AMRO, gingen in 2016 akkoord met een compensatieregeling, omdat ze in het verleden ondernemers met ingewikkelde financiële producten hadden opgescheept. Onder meer boeren en binnenvaartschippers kwamen daardoor in grote financiële problemen.

Een groot deel van de compensatie was begin 2019 al uitgekeerd in de vorm van voorschotten. Alle betrokken mkb-ondernemers hebben daarna een definitief aanbod ontvangen, dat bij acceptatie inmiddels is uitbetaald. Ook de controle door de externe dossierbehandelaars is afgerond.

Van de mkb’ers accepteerde 94 procent het aanbod van hun bank. Ruim 4 procent reageerde niet op het aanbod omdat de compensatie op nul uitkwam of er sprake was van faillissement. Rond de 2 procent van de mkb'ers heeft het aanbod van de bank afgewezen.

Er lopen nog steeds rechtszaken van gedupeerden die het bijvoorbeeld niet eens zijn met de aangeboden vergoeding. Volgens de AFM gaat het om ongeveer honderd ondernemers die compensatie via de rechter proberen af te dwingen. Ook liggen er nog ongeveer 40 verzoeken voor een zogeheten bindend advies, die naar verwachting dit jaar worden behandeld.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.