Nieuws

Lagere straffen in Vestia-zaak na hoger beroep

De rechter heeft in hoger beroep tussenpersoon Arjan G. vrijgesproken van een gevangenisstraf van 2,5 jaar voor zijn rol in het financiële schandaal bij woningcorporatie Vestia. Ook de straf voor kasbeheerder Marcel de V. viel lager uit.

Het gerechtshof Den Haag heeft bij Arjan G. geen bewijs voor witwassen gevonden en houdt het daarom bij een taakstraf van 460 uur en een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. Tussenpersoon Arjan G. kreeg de celstraf in 2018 opgelegd.

Kasbeheerder Marcel de V. werd eerder veroordeeld tot drie jaar cel; dat is nu teruggebracht tot 2,5 jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk. De twee waren spilfiguren in een omkopingsschandaal bij de destijds zeer grote woningcorporatie Vestia.

Derivaten

Samen sloten De V. en G. bij banken jarenlang honderden contracten af voor derivaten, financiĆ«le producten die moesten beschermen tegen rentestijgingen. In totaal ging het daarbij om een waarde van 23 miljard euro. 

Toen de rente fors daalde leidde dat in 2012 bijna tot de val van Vestia. In totaal leed de woningcorporatie 2,5 miljard euro schade, waardoor andere woningcorporaties te hulp moesten schieten om Vestia voor een faillissement te behoeden.

Rechtszaken

De corporatie spande in de jaren erna diverse rechtszaken aan, om schadevergoedingen te halen bij vermeende veroorzakers van het schandaal. Ook accountants lagen daarbij onder vuur; KPMG en Deloitte schikten uiteindelijk voor 25 miljoen euro met Vestia.

De woningcorporatie splitste zich in het voorjaar van 2022 op in drie nieuwe woningcorporaties, waardoor de naam Vestia inmiddels is verdwenen.

Bron: ANP/Accountant  

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.