Nieuws

Vestia dient ook claim in tegen Nomura in derivatendebacle

Vestia heeft een claim ingediend tegen de financiële instelling Nomura. Dit vanwege de rol die het van huis uit Japanse concern speelde in het derivatendebacle bij de woningcorporatie.

Dat schandaal kostte Vestia jaren terug miljarden euro's en nu wil de huisvester de schade verhalen op partijen die de financiële problemen zouden hebben veroorzaakt. Vestia stelt door toedoen van Nomura 154 miljoen euro schade te hebben geleden.

Vestia, destijds de grootste woningcorporatie van Nederland, kwam in 2012 in financieel zwaar weer door grote tegenvallers op derivaten. Dat zijn complexe financiële producten die waren bedoeld om renterisico's af te dekken. In totaal leed de corporatie 2,5 miljard euro schade, waarna andere woningcorporaties te hulp moesten schieten om Vestia voor een faillissement te behoeden. Ondertussen is de sanering van Vestia afgerond. De corporatie wordt daarbij op termijn in drieën opgeknipt.

Nomura sloot net als andere banken met Vestia contracten af voor derivaten. Maar de woningcorporatie stelt in een verklaring dat deze afspraken met de bank helemaal niet gemaakt konden worden. Volgens de wet en de eigen statuten mocht Vestia namelijk alleen actief zijn op het gebied van volkshuisvesting. Het sluiten van veel derivatendeals valt buiten dit doel, redeneert Vestia, dus moet Nomura geld terugbetalen. Die transacties waren namelijk niet meer bedoeld voor het beperken van financiële risico's maar als speculatieve belegging.

Vestia is al langer bezig schadevergoedingen te halen bij de vermeende veroorzakers van de financiële problemen. De Londense afdeling van Citibank betaalde in maart vorig jaar ruim 47 miljoen euro, zonder erkenning van aansprakelijkheid. Accountantsorganisaties KPMG en Deloitte schikten voor 25 miljoen euro. Eerder zijn bijvoorbeeld al schikkingen getroffen met oud-commissarissen van de corporatie en met ABN AMRO en Deutsche Bank.

Volgens een woordvoerder van Vestia is de claim tegen Nomura voorlopig de laatste in de rij. De claim is ingediend bij het High Court of Justice in Londen. Daar lopen ook nog zaken die Vestia aanspande tegen Barclays en BNP Paribas.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.