Nieuws

Woningcorporaties schikken ook met Barclays in Vestia-zaak

De woningcorporaties die uit het vroegere Vestia zijn voortgekomen, hebben een schikking getroffen met Barclays. De Britse bank betaalt de drie woningcorporaties in totaal 43,5 miljoen euro.

De afspraak heeft betrekking op tussen Stichting Vestia en Barclays gesloten derivatentransacties in de periode 2008 tot 2011, die zijn beëindigd in juni 2012. Bij de schikking met Barclays zit geen erkenning van enige aansprakelijkheid of schuld.

De schikking met Barclays sluit een reeks schikkingen met banken af die zijn voortgekomen uit het derivatendebacle, dat woningcorporatie Vestia jaren geleden miljarden euro's heeft gekost. Als destijds grootste woningcorporatie van Nederland kwam Vestia in 2012 in financieel zwaar weer, door grote tegenvallers op derivaten; complexe financiële producten bedoeld om renterisico's af te dekken.

In totaal leed de corporatie 2,5 miljard euro schade, waarna andere woningcorporaties te hulp moesten schieten om Vestia voor een faillissement te behoeden.

De corporatie heeft lang geprobeerd de schade van het derivatenschandaal te verhalen op partijen die de financiële problemen zouden hebben veroorzaakt. Ook accountantskantoren waren daarbij partij. KPMG en Deloitte schikten in mei 2020 uiteindelijk voor 25 miljoen euro met Vestia.

Zeven banken

Vestia en haar opvolgers zijn met zeven banken tot een schikking gekomen, waarvan de opbrengsten 400 miljoen euro bedragen. Dat geld is ingezet voor het "financieel herstel" van Vestia en de woningcorporaties die daaruit zijn voortgekomen, staat in een gezamenlijke verklaring.

Eerder werden al schikkingen getroffen met onder meer BNP Paribas, ABN AMRO, Deutsche Bank en de Londense afdeling van Citibank.

Sinds 1 januari 2023 bestaat Vestia niet meer. De corporatie is gesplitst in drie nieuwe woningcorporaties: Hef Wonen in Rotterdam, Hof Wonen in Den Haag en Stedelink in Delft, Zoetermeer en Zuidplas. De drie corporaties zijn “tevreden” met het resultaat, aldus de verklaring.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.