Nieuws

Boogaart, EY: 'Accountantsberoep even rust gunnen'

Het accountantsberoep heeft in de afgelopen vijf jaar "ongelofelijke stappen" gemaakt in kwaliteitsverbetering. De maatschappij moet het beroep nu "even een moment van rust geven om dat in te laten zinken en te bewijzen".

Dat zegt vertrekkend EY-topman Coen Boogaart in een interview met het FD. Boogaart trad als bestuursvoorzitter aan in 2016, toen de verbeterslag voor het accountantsberoep in volle gang was. Wat hem betreft is het nu vooral tijd om te bezien of alle veranderingen en kritiek op het vak effect hebben gehad.

Boogaart zegt er "heilig in te geloven" dat risico's van fraude of continuïteit niet helemaal weg te nemen zijn. "Die blijven bestaan, ook in de toekomst. Je moet ze natuurlijk niet ontkennen of uit de weg gaan, maar je moet ook realist zijn: helemaal uitsluiten, dat kán niet eens. Ook al zou je de meest perfect audit organiseren, wij kunnen niet in de toekomst kijken. En het is bovendien onbetaalbaar", stelt hij. "Een accountant probeert risico's te beheersen, maar er blijft altijd restrisico over."

Eén hand op de rug

De toegenomen belangstelling voor de accountant ervoer Bogaart ook zelf, toen hij als controlerend accountant van de Rabobank in NRC de maat werd genomen over tekortkomingen in de jaarrekening die niet in zijn controleverklaring werden gememoreerd. "Die kwestie heeft mij vooral geraakt omdat het om mij persoonlijk ging en geen bestuurlijke kwestie was. Het was vervelend dat ik me moest verdedigen met één hand op de rug, omdat je niet om je geheimhouding en klantrelatie heen kunt", aldus de vertrekkend EY-bestuurder, die een en ander in het FD aanduidt als "een broodjeaapverhaal" dat zonder verdere gevolgen is gebleven.

Bogaart pleit er ook voor om Nederland voor multinationals zoals Shell aantrekkelijk te laten blijven als vestigingsplaats, ondanks de recente uitspraak van de rechter rondom de CO2-uitstoot van het olieconcern. "Niet specifiek alleen voor Shell, maar ook voor andere bedrijven. Zodat ze zich hier blijven vestigen, omdat ze een heel belangrijke rol spelen in de rijkdom die we in onze sociaaldemocratie hebben."

Bogaart gaat met pensioen na een loopbaan van 36 jaar bij EY, waarvan de laatste vijf jaar als bestuursvoorzitter. Eerder was hij binnen EY controlerend accountant van vooral grote ondernemingen en financiële instellingen. 

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.