Nieuws

'Cfo weer klaar voor job hop'

Cfo’s in Nederland staan weer open voor een nieuwe baan, nadat het afgelopen jaar maar weinig financiële topbestuurders een overstap maakten als gevolg van de coronacrisis.

Dat signaleert recruitmentorganisatie Robert Walters. In het tweede kwartaal van 2021 stonden er tot nog toe 145 direct geadverteerde vacatures open voor de rol van cfo of financieel directeur, tegenover 87 in het eerste kwartaal. Dit is tevens het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Overigens wordt een deel van de vacatures op dit niveau ingevuld zonder dat deze wordt geadverteerd.

"Wij merken dat de laatste twee à drie maanden de markt weer in beweging komt", zegt Rob Steur, executive search-specialist bij recruitmentorganisatie Robert Walters. “Dan gaat het zowel om professionals die zelf op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging, als om bedrijven die een nieuwe cfo willen aantrekken."

Eerder dit jaar vergeleek Robert Walters op basis van openbare data het verloop onder cfo's in 2020 ten opzichte van een jaar eerder. Daaruit bleek dat het aantal cfo's dat op zijn plek bleef zitten vorig jaar ongeveer driekwart hoger lag dan in 2019.

Volgens Steur voelden cfo's en ook ander management op c-level zich dankzij de coronacrisis extra verantwoordelijk voor de organisatie en zijn zij daarom honkvaster. Tegelijkertijd speelde ook mee dat een aantal cfo's het laatste jaar risicomijdend bleek. Deze groep voelde misschien wel de kriebels om iets anders te gaan doen, maar wachtte tot de storm grotendeels was gaan liggen.

Ander type

Niet alleen cfo's zelf staan weer open voor een nieuwe baan, ook organisaties zijn weer vaker op zoek naar een nieuwe financiële topbestuurder. Robert Walters denkt dat een ander type cfo in trek raakt doordat groei en expansie nu belangrijker wordt dan kostenbesparingen. Onder meer cfo die thuis zijn in financial modelling en financial risk zijn in trek.

Ook recruitment is volgens Steur een belangrijk aspect bij de keuze voor een nieuwe cfo. "Door de voortschrijdende digitalisering moeten financiële topmannen steeds vaker data analisten en 'data-savvy' controllers om zich heen verzamelen die óók kunnen functioneren als business partner. Dan is het belangrijk dat je daarvoor de goede mensen aantrekt."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.