'Familiebedrijven herstellen sneller dan andere bedrijven van crisis'
Familiebedrijven zijn tijdens een crisis strategisch koersvaster dan niet-familiebedrijven en herstellen daardoor sneller. Ze zijn echter niet crisisbestendiger dan andere bedrijven.
Dat blijkt uit het rapport 'De kracht van het kiezen', een studie van Erasmus Centre for Family Business (ECFB), BDO Accountants & Adviseurs en Rabobank. Hierin werd onderzoek gedaan naar eigendoms- en eigenaarsstrategieën van familiebedrijven tijdens en in de nasleep van economische crises. Voor de studie werden 1.271 Europese bedrijven gevolgd in 2007-2011 rondom de financiële crisis, wat volgens de onderzoekers veel waardevolle inzichten oplevert voor de coronacrisis.
Uit het onderzoek blijkt dat familiebedrijven tijdens een crisis hun kenniswerkers en ander talent proberen te behouden, terwijl veel andere bedrijven overgaan tot stevig saneren. Opvallend is ook dat familiebedrijven waarbij de oprichter aan het hoofd staat het meest de nadruk leggen op innovatie, onderzoek en ontwikkeling. Dat leidt ertoe dat familiebedrijven sneller opveren zodra de crisis voorbij is.
Het maakt wat betreft de totale crisisbestendigheid echter niet uit wie er aan het hoofd staat, maar voor het herstel is het wel relevant. Joost Vat, partner bij BDO en specialist op het gebied van organisatieadvies en familiebedrijven: "We zien dat familiebedrijven met een oprichtersmentaliteit, wanneer de ergste crisis voorbij is, sneller terugveren. Zeker wanneer families tijdens een crisis goed in de spiegel durven kijken vanuit hun rol als eigenaar en er ook echt naar handelen."
Eigendoms- en eigenaarsstrategie
Verder concluderen de onderzoekers dat het loont als familiebedrijven direct na een economische dip actief aan de slag gaan met de eigendoms- en eigenaarsstrategie. Daarbij maakt het niet uit of de familie haar aandelenbelang vergroot of juist verkleint. Familiebedrijven die geen keuzes maken, zien op termijn een scherpe daling van de winstgevendheid. De studie laat volgens de onderzoekers duidelijk zien dat niets doen geen optie is.
Verder wijzen de onderzoekers erop dat het herstel na een economische crisis vaak lang duurt. Nog steeds is in veel landen de beursindex niet boven het niveau van begin 2008 gekomen, het moment dat de economische crisis destijds in al zijn hevigheid toesloeg. "Een langetermijnstrategie is dus noodzakelijk."
Gerelateerd

Ondernemersorganisaties hameren op belang van coronaregels
Werkgevers moeten de basisregels rond corona weer in acht nemen, om het aantal virusbesmettingen onder controle te houden. Dat betekent bijvoorbeeld thuiswerken...

Sterke stijging ziekteverzuim in mei
Werkgevers in het midden- en kleinbedrijf hebben vorige maand vaker personeel moeten missen dat ziek thuiszat. Ten opzichte van een jaar eerder waren er dertien...

Familiebedrijven vrezen loon-prijsspiraal door inflatie
Driekwart van de directeuren van Nederlandse familiebedrijven verwacht dat Nederland in een loon-prijsspiraal terecht zal komen door de huidige inflatie. Tweederde...

SRA: Mkb heeft in tweede coronajaar goed gepresteerd
Het mkb heeft in 2021 financieel over de breedte goed gepresteerd, mede dankzij de coronasteun van de overheid. Niet alleen de omzet en de winst stegen, ook de vermogenspositie...

CBS: aantal bedrijven met langdurige probleemschuld blijft klein
Het aantal bedrijven in Nederland met langdurige problematische schulden blijft klein ondanks de coronalockdowns van de afgelopen jaren.