Nieuws

PwC onderzoekt doofpot rondom memo toeslagenaffaire

Bij het ministerie van Financiën is bewijs opgedoken dat de Belastingdienst in 2019 bewust een explosief memo over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Het ministerie van Financiën erkent dat, na vragen van RTL Nieuws en Trouw. Forensisch experts van PwC doen onderzoek.

Vrijdag berichtten Trouw en RTL Nieuws dat topambtenaren van de Belastingdienst en het ministerie van Financiën niet de volledige waarheid hebben gesproken tegenover de parlementaire ondervragingscommissie kinderopvangtoeslag (POK). Uit een reconstructie blijkt dat een memo van juriste Sandra Palmen uit 2017, waarin al gesteld werd dat ouders in de toeslagenaffaire compensatie moesten krijgen, in 2019 opnieuw verdween. Een lagere ambtenaar stelde voor om dit 'memo-Palmen' niet te archiveren.

Eerder zei het ministerie nog "geen signalen" te hebben dat zo’n voorstel zou zijn gedaan, maar het heeft daar zelf nooit onderzoek naar gedaan. Een woordvoerder van demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) laat nu weten: "Naar aanleiding van de berichtgeving hebben wij inderdaad een signaal ontvangen. Wij kunnen op dit moment niet vaststellen op welk ambtelijk niveau dit bericht destijds terecht is gekomen."

Onderzoek PwC

Het ministerie van Financiën zegt tegenover RTL Nieuws dat het signaal inmiddels is gedeeld met forensisch experts van PwC, die een ‘extern feitenonderzoek’ doen naar de kwestie. Zij moeten achterhalen hoe het mogelijk was dat het memo-Palmen tot tweemaal toe in de doofpot verdween en bovendien werd achtergehouden voor het parlement en de POK. Pas in oktober 2020 kwam het bij toeval weer boven tafel, na vragen van Kamerlid Pieter Omtzigt.

Met het advies in het memo-Palmen om de gedupeerde ouders te compenseren, werd zowel in 2017 als in 2019 niets gedaan. Inmiddels is die toezegging er wel, maar een en ander verloopt nog altijd zeer moeizaam.

Kamerleden Renske Leijten (SP) en Henk Nijboer (PvdA) willen snel meer weten over de gang van zaken rondom het memo. "PwC mag onderzoek doen, maar dat geeft geen vrijbrief voor het kabinet deze informatie voor de Kamer achter te houden. Ik wil de opgedoken stukken vandaag nog van de staatssecretaris ontvangen", zo stelt Nijboer op Twitter. "De Kamer gaat vóór PwC." In de commissie Financiën van de Tweede Kamer krijgt hij daarvoor "brede steun".

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.