Rekenkamer straks ook voor waterschappen verplicht
Net als gemeenten en provincies worden waterschappen verplicht een rekenkamer in te stellen. En accountants oordelen straks niet meer over de rechtmatigheid van het gevoerde bestuur.
De ministers Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Hoekstra (Financiën) hebben een voorstel hiervoor naar de Tweede Kamer gestuurd.
Met een nota van wijziging bij het Wetsvoorstel versterking decentrale rekenkamers, dat momenteel in behandeling is bij de Tweede Kamer, wordt voorgesteld dat alle waterschappen voortaan een onafhankelijke rekenkamer instellen; zelfstandig of in samenwerking met andere waterschappen.
De verschillende waterschappen geven samen jaarlijks circa drie miljard euro uit. Het is van groot belang dat daar onafhankelijke controle door een rekenkamer op kan plaatsvinden, aldus de bewindslieden.
Bevoegdheden
Ook wordt voorgesteld dat de rekenkamers van de waterschappen dezelfde onderzoeksbevoegdheden krijgen als de rekenkamers van gemeenten en provincies. Rekenkamers doen onderzoek naar effecten, kosten en rechtmatigheid van het gevoerde bestuur en beleid en geven daar in openbare rapporten een oordeel over.
Momenteel vindt in 15 van de 21 waterschappen rekenkameronderzoek plaats. In drie waterschappen is een commissie actief met een beperktere taak dan een rekenkamer en in drie waterschappen vindt geen rekenkameronderzoek plaats.
Rechtmatigheid
Verder wordt voorgesteld dat de dagelijkse besturen van gemeenten, provincies en waterschappen voortaan zelf in de jaarrekening verantwoording afleggen over de rechtmatigheid van het gevoerde bestuur. Nu is het nog zo dat de accountant daar een oordeel over velt, maar straks beperkt de accountant zich tot een oordeel over de getrouwheid van de jaarrekening.
De Raad van State heeft positief geadviseerd over het voorstel en heeft de regering geadviseerd het voorstel bij de Tweede Kamer in te dienen. Bij de implementatie van deze wijzigingen zullen gemeenten, provincies en waterschappen worden ondersteund.
Gerelateerd

Kabinet gaat herstructurering winkelgebieden financieel ondersteunen
Nederlandse gemeenten kunnen tot eind mei financiële ondersteuning aanvragen, om winkelgebieden weer aantrekkelijk te maken voor bewoners en bezoekers.

'Accountant' versloeg landelijke partijen bij gemeenteraadsverkiezingen
Lokale partijen waren op 16 maart de winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen. Meest opvallend voorbeeld: de partij 'Echt voor Barendrecht', die in de Zuid-Hollandse...

FTM: Zelfstandige lokale partijen hebben dubbel zoveel campagnebudget
Zelfstandige lokale partijen beschikken gemiddeld over een campagnebudget van 9.820 euro. Voor lokale afdelingen van landelijke of regionale partijen is dat 5.058...

'Plannen gemeenteraad van groot belang voor bedrijfsleven'
Lokale bedrijven leveren een grote maatschappelijke bijdrage en zijn onmisbaar bij de transities waar de samenleving voor staat.

BDO: Tekorten gemeenten nemen af, uitdagingen worden groter
Nederlandse gemeenten kampen met structurele financiële uitdagingen. Hoewel het resultaat van alle gemeenten met 4,6 miljard euro in 2020 positief was, sloot nog...