Zelfstandigenclub is tegen voorstellen polderakkoord arbeidsmarkt
De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) ziet een aantal voorstellen uit het polderakkoord over de aanpak van flexwerk niet zitten. Zo ziet de zelfstandigenorganisatie geen heil in werken met wat het noemt een minimumtarief. Die term komt in het polderakkoord zelf evenwel niet voor.
"Zelf kunnen onderhandelen over je tarief zien wij juist als belangrijk criterium voor zelfstandig ondernemerschap, evenals het hebben van een financiële buffer om op eigen wijze sociale en ondernemersrisico’s af te dekken", zegt VZN-voorzitter Cristel van de Ven.
Als het aan de werkgevers en vakbonden in de Sociaal-Economische Raad (SER) ligt, komt er onder meer een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Ook zou de zelfstandigenaftrek afgebouwd moeten worden en moeten zelfstandige ondernemers gaan bijdragen aan een vangnet bij vraaguitval.
Topvrouw Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW bestrijdt dat er in het akkoord sprake zou zijn van een minimumtarief voor zzp'ers. "Wat er wél komt is een inkomensgrens, die is 30 á 35 euro. Als het bedrag daaronder ligt adviseren wij om ervan uit te gaan dat iemand een werknemer is en geen zelfstandige. Maar toch kan hij er nog steeds voor kiezen om wel zelfstandig te zijn", stelde zij bij BNR Nieuwsradio. Dat omschrijven als een minimumtarief is volgens haar een "onjuiste voorstelling van zaken".
Andere richting
Van de Ven geeft aan dat VZN in een andere richting denkt dan de SER. "Over twee dingen zijn we het eens; dat de positie van zelfstandigen op de arbeidsmarkt moet verbeteren, en dat er misstanden bestaan aan de basis van de arbeidsmarkt die we moeten aanpakken. De oplossingsrichtingen van de SER en VZN liggen echter ver uiteen."
In plaats van het afbouwen van de zelfstandigenaftrek, pleit VZN voor het ombouwen van fiscale regelingen voor zelfstandigen. De ondernemers zouden dan met hun buffer onverwachte perioden van vraaguitval of ziekte kunnen overbruggen. Van de Ven vindt het een gemiste kans dat de SER het aanbod van zelfstandigenorganisaties om mee te denken en te doen, heeft afgeslagen.
Bron: ANP
Gerelateerd

EU akkoord over 'fatsoensnorm' voor minimumloon
EU-landen moeten voortaan nagaan of hun minimumloon niet achterblijft bij de gemiddelde lonen. Het minimum moet iedere twee jaar bij de tijd worden gebracht, hebben...

Scholingsplicht anno 2022: wie betaalt de rekening?
Vanaf 1 augustus verandert de scholingsplicht. De wijziging komt er samengevat op neer dat werkgevers zich straks meer moeten inspannen voor de scholing van werknemers....

'Veel zzp'ers gaan slecht om met fiscale oudedagsreserve'
Een aanzienlijk deel van de zzp'ers die gebruikmaakt van fiscale voordelen om te sparen voor de oudedagsvoorziening, zet dit geld niet daadwerkelijk apart.

Rekenkamer: Belastingdienst corrigeert steeds minder bij inhuur zelfstandigen
De aanpak door de Belastingdienst van schijnzelfstandigheid bij inhuur van vakmensen in allerlei bedrijfssectoren komt niet van de grond. Dat stelt de Algemene Rekenkamer.

Hof vindt partnerschap Deloitte geen arbeidsovereenkomst
De arbeidsverhouding tussen een equity partner en Deloitte is geen arbeidsovereenkomst. Dat blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof Den Haag.