Nieuws

Zelfstandigenclub is tegen voorstellen polderakkoord arbeidsmarkt

De Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) ziet een aantal voorstellen uit het polderakkoord over de aanpak van flexwerk niet zitten. Zo ziet de zelfstandigenorganisatie geen heil in werken met wat het noemt een minimumtarief. Die term komt in het polderakkoord zelf evenwel niet voor.

"Zelf kunnen onderhandelen over je tarief zien wij juist als belangrijk criterium voor zelfstandig ondernemerschap, evenals het hebben van een financiële buffer om op eigen wijze sociale en ondernemersrisico’s af te dekken", zegt VZN-voorzitter Cristel van de Ven.

Als het aan de werkgevers en vakbonden in de Sociaal-Economische Raad (SER) ligt, komt er onder meer een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers. Ook zou de zelfstandigenaftrek afgebouwd moeten worden en moeten zelfstandige ondernemers gaan bijdragen aan een vangnet bij vraaguitval.

Topvrouw Ingrid Thijssen van werkgeversorganisatie VNO-NCW bestrijdt dat er in het akkoord sprake zou zijn van een minimumtarief voor zzp'ers. "Wat er wél komt is een inkomensgrens, die is 30 á 35 euro. Als het bedrag daaronder ligt adviseren wij om ervan uit te gaan dat iemand een werknemer is en geen zelfstandige. Maar toch kan hij er nog steeds voor kiezen om wel zelfstandig te zijn", stelde zij bij BNR Nieuwsradio. Dat omschrijven als een minimumtarief is volgens haar een "onjuiste voorstelling van zaken".

Andere richting

Van de Ven geeft aan dat VZN in een andere richting denkt dan de SER. "Over twee dingen zijn we het eens; dat de positie van zelfstandigen op de arbeidsmarkt moet verbeteren, en dat er misstanden bestaan aan de basis van de arbeidsmarkt die we moeten aanpakken. De oplossingsrichtingen van de SER en VZN liggen echter ver uiteen."

In plaats van het afbouwen van de zelfstandigenaftrek, pleit VZN voor het ombouwen van fiscale regelingen voor zelfstandigen. De ondernemers zouden dan met hun buffer onverwachte perioden van vraaguitval of ziekte kunnen overbruggen. Van de Ven vindt het een gemiste kans dat de SER het aanbod van zelfstandigenorganisaties om mee te denken en te doen, heeft afgeslagen.

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.