Nieuws

Discussie en suggesties na berichtgeving over accountants

De berichtgeving in het FD over het accountantsberoep, naar aanleiding van de rapportage van de kwartiermakers, heeft geleid tot flinke discussie onder beroepsgenoten. Ook worden suggesties voor verbetering gedaan.

Het FD kwam op 13 juli niet alleen met een artikel over de tussenrapportage van beide kwartiermakers, maar ook met een kritische column van hoogleraar Marcel Pheijffer en een scherp redactioneel commentaar. Dat zorgde voor bezorgde reacties vanuit het vak.

In het FD zelf reageert hoogleraar Jan Bouwens met een oproep om vooral bestaande regels na te leven en niet weer nieuwe regels voor het beroep te introduceren. Verder moet volgens Bouwens niet alleen naar de accountant worden gekeken in de financiële keten. "Is het niet logisch om ook druk uit te oefenen op de onderneming die wordt gecontroleerd? De geloofwaardigheid van accountant en gecontroleerde op één lijn brengen vergroot de kans op een goede, snelle oplossing."

Young profs

Namens de NBA Young Profs stelt voorzitter Adrian Egas tegenover Accountant.nl zich te herkennen in de rapportage van de kwartiermakers. Er zijn "echt stappen gezet", maar er is ook nog het nodige te doen, meent hij. "Wat we zien is dat er heel veel werk binnenkomt door de NOW, dat we worstelen met een krappe arbeidsmarkt. De bestuurslaag bij kantoren toont de goede wil en dat wordt op de werkvloer gehoord, maar nog niet altijd gevoeld."

Ook Egas benadrukt dat de accountant afhankelijk is van de rest van de financiële keten. Daarbij speelt zeker ook de houding van de gecontroleerde mee. "Of de accountant de zwakste schakel is, is maar de vraag." Hij benadrukt de intrinsieke motivatie van de jonge generatie om "maatschappelijke impact" te maken. "De motivatie om voor het vak te kiezen verandert, we willen echt iets toevoegen als accountant." Persoonlijk zegt Egas "elke keer weer stress te ervaren" door rapporten en berichten over het vak. "Daar kun je murw van worden. Maar we hebben een heel mooi vak. Door de juiste stappen te zetten, maken we dat vak weer aantrekkelijk en krijgt het de waardering die het verdient."

Suggesties

Op LinkedIn wordt zorg uitgesproken over de kritiek op het accountantsberoep, onder meer door boegbeelden in het vak als Pieter de Kok, Fou-Khan Tsang, Marcel Pheijffer en Arnout van Kempen. De Kok is somber over de gevolgen van alle kritiek voor de arbeidsmarkt. "Het is om moedeloos van te worden."

Van Kempen doet een aantal suggesties voor een top 10 van maatregelen voor kwaliteitsverbetering, zoals het opheffen van de controleplicht, een openbaar aanklager voor het beroep en hervorming van de geheimhoudingsplicht. Andere betrokkenen als Wendy Groot, Hakan Koçak en Margreeth Kloppenburg vullen die lijst met suggesties aan.

Ook NBA-directeur Berry Wammes laat van zich horen en spreekt van "een berg goede ideeën", die deels al op de NBA-agenda staan. "Het minste wat we kunnen doen is de top 10 serieus bespreken met bestuur en bureau."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.