Nieuws

Europese Commissie stelt wetsvoorstel digitaks uit

De Europese Commissie stelt een wetsvoorstel voor een EU-belasting voor internetbedrijven en andere digitale platforms, de zogenoemde digitaks, uit. Volgens een woordvoerder wacht het dagelijkse EU-bestuur eerst de verdere uitwerking af van het belastingakkoord dat dit weekend in Venetië werd bereikt onder de twintig 'rijkste' landen, de G20, over een wereldwijde minimale winstbelasting. Die wordt in oktober verwacht.

De commissie zou volgende week wetsvoorstellen voor een Europese digitaks presenteren. Dat plan is nu opgeschort, zei de woordvoerder. Hij ging niet in op de vraag of het besluit is genomen vanwege druk uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen, die maandag in Brussel is voor overleg met de eurolanden (Eurogroep), heeft felle kritiek geuit op de Europese plannen, omdat die volgens haar vooral Amerikaanse bedrijven treffen.

Alle leden van de G20 steunden tijdens een top in Venetië het plan om een wereldwijd minimumbelastingtarief in te voeren om te voorkomen dat bedrijven winsten doorsluizen. Die consensus moet uitmonden in een grootschalige hervorming van het internationale systeem voor bedrijfsbelastingen. Dat betekent bijvoorbeeld dat de grootste ondernemingen belasting moeten afdragen in het land waar ze zaken doen.

Minimumtarief

Het belastingakkoord van de G20 - de groep van negentien belangrijke industrielanden plus de Europese Unie - gaat uit van een minimumtarief van 15 procent. Verder mogen winsten van grote bedrijven in landen waar deze worden geboekt ook worden belast. Veel internetbedrijven, zoals het Amerikaanse Amazon of Chinese Alibaba, betalen nu alleen belasting in het land waar het bedrijf fysiek is gevestigd, terwijl ze juist veel geld verdienen in andere landen die belastinginkomsten mislopen.

Het plan, waar G7-landen Frankrijk, Italië, Japan, Canada, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten het eerder eens over werden, had ook al de steun van 130 van de 139 landen die met de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) meepraatten over de plannen.

Een van die ondertekenaars was Nederland, dat internationaal wordt gezien als belastingparadijs. Demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën was bij de G20-top aanwezig, ook al is Nederland formeel geen lid. 

Bron: ANP

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.