Nieuws

'Financiële instellingen moeten door Shell-vonnis aan de slag'

Het vonnis van de rechtbank in Den Haag dat Shell meer moet doen om zijn uitstoot van broeikasgassen terug te brengen, heeft ook gevolgen voor de financiers van vervuilende bedrijven.

Dat schrijft een groep organisaties als Urgenda, Oxfam Novib, Eerlijke Geldwijzer, Milieudefensie en Greenpeace aan financiële instellingen.

Onder meer banken, verzekeraars en pensioenfondsen moeten zorgen dat het geld wat ze investeren of uitlenen niet bijdraagt aan klimaatverandering, vinden de organisaties. Zij willen dat die instellingen met hun investeringen voldoen aan de klimaatdoelen van Parijs en concrete tussendoelen voor de CO2-reductie in 2025, 2030 en 2040 stellen.

Ook moeten de geadresseerden, waaronder banken ING, ABN Amro en Rabobank, verzekeraars NN, Achmea en Aegon en pensioenfondsen ABP en PFZW, per direct stoppen met het financieren van nieuwe steenkool- olie en gaswinning. Daarnaast zouden ze een plan moeten opstellen hoe ze hun investeringen in de fossiele industrie terug willen brengen.

De organisaties willen dat de banken, verzekeraars en pensioenfondsen hun verantwoordelijkheid nemen. Ze waarschuwen dat meer bedrijven aangeklaagd zullen worden en dat het financieren van vervuilende ondernemingen dus ook een risico vormt. De briefschrijvers verwachten voor de klimaattop in Glasgow eind oktober een antwoord.

Bron: ANP/Accountant

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.