Nieuws

Medailles leveren Olympische sporters best wat op

Al zijn het Olympische Spelen onder moeilijke omstandigheden, Nederlandse sporters die een medaille winnen kunnen hun banksaldo in Tokio toch wat opschroeven.

Anders dan gehoopt na een jaar uitstel, zijn het nog altijd Olympische Spelen tijdens een coronapandemie en daardoor wat minder een onbezorgd sportief festijn. Geen publiek, uitvallende sporters door positieve coronatests, sponsors die zich last minute terugtrekken vanwege de groeiende weerstand van het Japanse publiek.

Tegelijk zijn het de duurste Olympische Spelen ooit, met een totaal kostenplaatje van zeker dertien miljard euro en mogelijk zelfs nog veel meer. Een budget dat flink is opgelopen door het uitstel in 2020. De belangen zijn zo groot dat de Spelen wel moesten doorgaan, ondanks de pandemie, zo schrijft ook NRC.

Bonussen

Evengoed is Nederland met een flinke sportersploeg afgereisd naar Tokio, vastbesloten om een forse reeks medailles mee naar huis te nemen. Sporters die daarin slagen krijgen een bonus van sportkoepel NOC*NSF. Individuele prestaties worden daarbij beter beloond dan medailles die als team worden behaald.

Voor een gouden medaille krijgt een sporter een bonus van 30.000 euro. Een zilveren plak levert 22.500 euro op, brons is goed voor 15.000 euro. Voor leden van een team is er een minimumbedrag als bonus van 11.000 euro. Dat bedrag varieert, afhankelijk van de omvang van het team.

Optimistisch

Vooraf rekenden optimistische betrokkenen op mogelijk zelfs 48 medailles voor de Nederlandse equipe, die op sommige onderdelen als favoriet aan het toernooi is begonnen. Zestien gouden, veertien zilveren en achttien bronzen medailles, zo werd gehoopt. Dat zou de sportkoepel in totaal ruim een miljoen euro aan bonussen gaan kosten, als het allemaal om individuele sporters zou gaan. De eerste dagen van de Spelen maken echter al duidelijk dat 48 medailles binnenhalen voor de Nederlandse sportploeg mogelijk wat te rijk gerekend is.

Over de bonussen moeten de sporters overigens nog wel inkomstenbelasting betalen; dat is vastgelegd in het contract dat ze hebben getekend met de sportkoepel. Wie onverhoopt wordt betrapt op dopinggebruik of het overtreden van andere regels, moet de bonus bovendien teruggeven.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.