Nieuws

Onderzoek: Moderna sluist winst weg naar belastingparadijzen

Vaccinproducent Moderna heeft volgens onderzoek een structuur opgetuigd om zijn winsten weg te sluizen naar belastingparadijzen.

"Een schande", vindt onderzoeker Vincent Kiezebrink van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). De Europese Unie bestelde volgens hem al voor meer dan 10 miljard dollar aan Moderna-coronavaccins; zo'n 460 miljoen stuks.

"Wat betreft de prijs is Moderna met zijn 22,50 dollar per dosis de Ferrari onder de vaccins", zo schrijft onderzoeksplatform Follow the Money in een uitgebreide analyse. Ter vergelijking: een dosis van het AstraZeneca-vaccin kost minder dan een tiende van dat bedrag.

Samen met Wemos, een organisatie die zich hard maakt voor een gelijke toegang tot gezondheidsdiensten, ontdekte SOMO dat de rekeningen voor door de EU bestelde vaccins worden betaald aan een recent opgerichte dochteronderneming in het Zwitserse Basel, het fiscaal gunstigste kanton van Zwitserland. Dat zou blijken uit een gelekt contract tussen Moderna en de Europese Commissie. De constructie maakt het onmogelijk te achterhalen hoeveel belasting Moderna daadwerkelijk betaalt in Zwitserland.

Patentenparadijs

Daarnaast staan de patenten op het vaccin geregistreerd in het Amerikaanse Delaware, volgens het onderzoek een waar patentenparadijs. Delaware heft geen belasting op inkomsten uit immateriële activa zoals patenten. Een groot deel van de door Moderna behaalde winst wordt hoogstwaarschijnlijk met behulp van royaltybetalingen voor het gebruik van patenten naar Delaware verschoven, meent Kiezebrink. Daar zou de winst dan laag worden belast.

"Als samenleving betalen we driedubbel", zegt de onderzoeker. "We financieren het onderzoek naar vaccinontwikkeling, betalen te hoge prijzen voor de aanschaf van die vaccins en vervolgens gebruikt Moderna ook nog belastingconstructies om vennootschapsbelasting te ontwijken." Moderna heeft zelf nog niet gereageerd op het rapport.

De fiscale kunstgrepen zijn "typerend voor de farmaceutische industrie", aldus Follow the Money. Dit voorjaar beschreef FTM al hoe producent Pfizer in Nederland jarenlang een ‘cv-constructie’ gebruikte om op grote schaal belasting te kunnen ontwijken.

Bron: ANP/FTM

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.