Vooral horeca toonde interesse voor steun startende ondernemers
Vooral startende horecaondernemers wilden gebruik maken van de openstelling van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) voor beginnende bedrijven. Pas eind mei ging er een loket open dat zich specifiek op de coronasteun voor 'starters' richtte. Bijna de helft van de aanvragen was afkomstig van bedrijven uit de logies-, maaltijd- en drankverstrekking.
In totaal ontving de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ruim twaalfhonderd aanvragen bij het loket dat maandagmiddag sloot. Daarmee was ongeveer 20 miljoen euro aan coronasteun gemoeid. Tot nu toe zijn 560 aanvragen toegekend, goed voor 7 miljoen euro steun. De rest is nog in behandeling. Niet alleen bij beginnende horecaondernemers bestond interesse in de TVL. Ook uit de detailhandel en de vervoer- en opslagbranche kwamen relatief veel aanvragen binnen.
Startende ondernemers konden eerder vaak beperkt of geen gebruikmaken van de reguliere TVL-regeling, omdat zij niet over omzetgegevens uit de referentieperiode in 2019 beschikken, of omdat zij hun bedrijf pas hadden opgezet na het begin van de virusuitbraak en daardoor niet in aanmerking kwamen voor steun. Toch zijn er afgelopen weken relatief gezien niet veel aanvragen binnengekomen voor de speciale TVL voor starters. Ter vergelijking: afgelopen jaren kwamen er in Nederland telkens meer dan 200 duizend nieuwe ondernemingen bij.
Het loket richtte zich op startende ondernemers die zich tussen 1 oktober 2019 en 30 juni 2020 hadden ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Mkb’ers en zzp’ers die in het eerste kwartaal van dit jaar minstens 30 procent omzetverlies hadden ten opzichte van het derde kwartaal van 2020, konden een aanvraag doen. Voor het tweede kwartaal van dit jaar kunnen startende ondernemers gebruik gaan maken van de algemene TVL-regeling.
Bron: ANP
Gerelateerd
Accountant aansprakelijk bij mislopen coronasteun?
Het lijkt alweer lang geleden, maar pas vier jaar terug brak corona uit in Nederland. Sinds het tweede kwartaal van 2020 konden ondernemingen aanspraak maken op...
Meer omzet voor horeca in eerste jaar zonder coronamaatregelen
De horeca heeft in 2023 ruim 13 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Vorig jaar was het eerste jaar sinds 2020 zonder coronamaatregelen. In 2022 gold tot halverwege...
Meer stoppers en kleine toename startende ondernemers in 2023
Het aantal ondernemingen dat vorig jaar stopte, is fors toegenomen. Ook het aantal faillissementen nam in 2023 sterk toe. Het aantal starters liet tegelijk slechts...
'Horeca moet duurder worden om faillissementen te voorkomen'
Horecabedrijven moeten meer gaan rekenen voor eten, drinken en overnachtingen, om te voorkomen dat ze failliet gaan. De winstmarges zijn momenteel te laag.
Ruim één miljard besteed bij koffie- en lunchketens
Nederlanders hebben het afgelopen jaar 1,1 miljard euro besteed bij koffie- en lunchketens in eigen land. De gemiddelde besteding per bezoek is vijftien euro.