Nieuws

Corona trekt zware wissel op werk-privébalans

Twee op de drie werknemers voelen zich door de coronacrisis gedwongen om keuzes te maken tussen werk en privéleven. Ook voelen werknemers in ons land zich minder dan elders gesteund door hun werkgever, als het gaat om hun mentale gezondheid.

Dat blijkt uit onderzoek door HR- en salarisdienstverlener ADP. Onderzoekers bevroegen hiervoor ruim 32 duizend werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, over actuele thema's die spelen op de werkvloer.

Van alle werknemers wereldwijd noemt 21 procent 'gezond blijven' de grootste uitdaging rondom het werk na het uitbreken van de coronapandemie. Het managen van de werk-privébalans volgt met 17 procent als tweede, gevolgd door stressmanagement en productief blijven (beide 13 procent).

Werk en privé

Tweederde van de respondenten heeft sinds het uitbreken van corona concessies moeten doen tussen werk en privé. Zo geeft 46 procent aan te moeten kiezen tussen werk en gezondheid, bij 43 procent geldt dit voor de balans tussen werk en familie. Zorgmedewerkers benoemen vaker de keus tussen werk en gezondheid, net als jongeren in de leeftijdscategorieën 18-24 en 25-34 jaar. In Nederland lijkt de werk-privébalans minder verstoord dan in het buitenland.

Uit de cijfers spreekt wel optimisme over de uiteindelijke impact van de coronacrisis op de werk-privébalans in de komende drie jaar. Zeven op de tien werknemers wereldwijd gaan uit van een positieve (44 procent) of helemaal geen impact (26 procent). In Nederland liggen deze percentages andersom: 28 procent verwacht een positieve impact, 44 procent verwacht die in het geheel niet.

Mentale gezondheid

Werknemers geven ook aan overwegend tevreden te zijn over de aandacht die hun werkgever schenkt aan hun mentale gezondheid tijdens de coronacrisis. Dertig procent van de respondenten wereldwijd voelt zich door de werkgever gesteund op het vlak van mentaal welzijn, voor 36 procent is dat enigszins het geval.

Voor Nederland zijn die cijfers wat minder positief: 15 procent voelt zich sterk gesteund, 31 procent enigszins en een kwart van de respondenten vindt dat de werkgever daarin tekortschiet.

Het FD bericht op hetzelfde moment over een forse toename van het aantal psychisch gerelateerde klachten door het thuiswerken. Dat signaleren zowel de vakbonden als arbo-netwerkorganisatie Zorg van de Zaak. En ook bij de presentatie van de halfjaarcijfers van verzekeraar ASR werd melding gemaakt van een toename van het aantal burn-outs en andere psychische klachten. Veertig procent van de claims rondom arbeidsongeschiktheid heeft daarmee te maken.

Opvallend is wel dat Zorg van de Zaak enkele maanden geleden nog melding maakte van minder werkgerelateerde klachten als gevolg van thuiswerken. Uit een enquête over arbeidsomstandigheden van het CBS en TNO onder 58 duizend werkenden bleek toen juist een afname van het aantal burn-out-klachten.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.