Nieuws

'Buffers Nederlandse banken kunnen omlaag'

De kapitaaleisen voor Nederlandse financiële instellingen kunnen omlaag. In de rest van Europa zijn de kapitaaleisen echter gemiddeld nog te laag.

Dat blijkt uit onderzoek van economen van het Centraal Planbureau (CPB). De optimale kapitaalbuffers zijn lager voor lidstaten met een stabielere economie en een bankensector die gemakkelijk financiering kan aantrekken, zoals in Nederland het geval is, zo concluderen de economen in het onderzoek 'Optimal capital ratios for banks in the euro area'.

Andere landen waarin het voordeliger zou zijn om lagere buffers aan te houden zijn volgens het rapport Nederland onder meer België, Frankrijk, Oostenrijk en ook Italië, terwijl Griekenland, Cyprus, Slowakije en Duitsland juist flink hogere buffers zouden moeten hebben.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.