Nieuws

FTM: Veel artiesten ontweken belastingen via Nederland

Niet alleen populaire bands als de Rolling Stones en U2 brachten hun muziekrechten onder in Nederland om belasting te ontwijken, ook andere succesvolle artiesten deden dat. Dat blijkt uit onderzoek van Follow The Money, dat spreekt over 'DiscoLeaks'.

In de week dat Rolling Stones-drummer Charlie Watts overlijdt, onthult het journalistieke onderzoeksplatform dat ook artiesten als Björn Ulvaeus van de Zweedse succesformatie ABBA jarenlang Nederland wisten te vinden als fiscale vrijhaven. Van wereldberoemde bands als de Stones, U2 en AC/DC was dat al langer bekend. Die artiesten gebruiken nog steeds een Nederlandse bv.

Uit het graafwerk van FTM blijkt dat er een "fenomenale all-stars band is te formeren" van artiesten met Nederlandse bv's, aldus de onderzoekssite. Daaronder zijn de Spaanse zanger Julio Iglesias, oud-Beatles-leden George Harrison en Ringo Starr, Robert Palmer, de Eurythmics, de erven van Jimi Hendrix en Bob Marley, operazanger Placido Domingo en de new age-band Era. Voor het fiscaal vriendelijk parkeren van het geld van artiesten werden veelal complexe constructies opgetuigd.

Geen bronbelasting op royalty's

Artiesten ontvingen hun royalty's graag in Nederland, zo stelt een voormalige betrokkene van een trustkantoor. "Nederland heft geen bronbelasting op royalty's, dus die vermijd je zo. De enige reden om dit zo op te zetten, is fiscaal, dat kun je gerust stellen." Alles geschiedde onder het toeziend oog van de fiscus, stelt de oud-trustmedewerker. "Voor onze bv's kregen we altijd een advanced tax ruling van de Belastingdienst." Opmerkelijk, zo meent FTM, omdat de fiscus voor Nederlandse artiesten juist nogal streng kan zijn.

Bij het onderbrengen van muziekrechten in Nederland was volgens het platform ook de zogenaamde 'Antillenroute' populair. Nederland had jarenlang een voordelig belastingverdrag met de Antillen, waardoor geld zonder extra heffingen van Nederland daarheen kon worden gezonden. Aan het eind van de vorige eeuw kwam die route onder druk te staan en sinds 2006 werkt de 'Antillenroute' helemaal niet meer.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.