Nieuws

Leen Paape: 'Beroep moet multidisciplinair worden'

Het accountantsberoep moet veel meer multidisciplinair werken en oppassen om niet overbodig te worden. Dat stelt hoogleraar corporate governance Leen Paape, in een interview in de jongste editie van het magazine Accountant. Zijn betoog zorgt voor discussie op LinkedIn.

Paape maakt zich zorgen over een groeiende kloof tussen wat de maatschappij van de accountant verwacht en wat de accountant zelf te bieden heeft. "Ik denk wel eens: Met deze verenging van onze taakopvatting maakt dit beroep zichzelf nog eens overbodig", aldus de hoogleraar, die ook voorzitter is van de Signaleringsraad van de NBA. "Terug naar het publiek belang, daar ligt onze taak."

In een eigen bericht op LinkedIn benadrukt hij dat nog eens. "De samenleving verwacht van ons een stempel bij het bedrijf en niet de cijfers alleen. Dat veronderstelt multidisciplinaire auditteams. Die zijn er nog lang niet."

Door te focussen op cijfers dreigt het beroep zichzelf te marginaliseren en uiteindelijk irrelevant te worden, zo vreest Paape. "Overigens, ook de jaarrekening wordt steeds minder relevant. Wat is de waarde van gecontroleerde cijfers op 31 december van enig jaar? De waarde verandert a la minute. Dat kan en moet dus anders."

Commentaar

De oproep van Paape om op zijn stellingname te reageren, resulteert op LinkedIn in een stroom van commentaar. "Accountants moeten vooral de nek gaan uitsteken door een mening te uiten over de toekomst van een onderneming en de daarbij te verwachten risico's", meent Gabriël van de Luitgaarden, cfo The New Fork. "We zijn nu vooral gefocust op strakke controles van cijfers uit het verleden (en zelfs dat gaat nogal eens mis), terwijl de echte toegevoegde waarde van accountants kan zijn het daadwerkelijk doorgronden van een onderneming, businessmodellen en risico's. En daarover een mening hebben."

"Gewoon je werk en kerntaak als accountant goed doen, dat is al heel veel en heel wat", meent executive director Shaif Basier. "Bedrijven vragen uit zichzelf al om milieu-audits en bijzondere onderzoeken. Dat sluit aan bij de kerntaak van accountants. Dingen controleren aan de hand van normen en op een systematische wijze."

"Zal een private partij niet altijd eerst haar eigen private belang behartigen?", vraagt consultant Tim Verhappen zich tegelijk af. "Is het niet logisch om pas van een accountantskantoor als onderdeel van de overheid te verwachten dat het het publieke belang behartigt?"

Growfield-partner Rob Christiaanse houdt het kort in zijn commentaar op het betoog van Paape: "Geen speld tussen te krijgen. Eens."

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.