Nieuws

Lichte omzetdaling EY in 'uitdagend coronajaar'

Accountants- en adviesorganisatie EY Nederland heeft in het boekjaar 2020/2021 een omzetverlies geleden van 0,5 procent. De winst steeg echter met 10,9 procent.

De omzet daalde van 905 miljoen euro naar 900 miljoen euro, terwijl de winst steeg van 153 miljoen euro naar 170 miljoen euro. Opvallend is dat het aantal medewerkers daalde met 3,9 procent, van 4.488 naar 4.314 en het aantal partners daalde met 2,5 procent, van 255 naar 248. Volgens EY is de dalende trend echter halverwege het jaar gekeerd en neemt het aantal medewerkers sindsdien weer toe.

Jeroen Davidson, voorzitter raad van bestuur EY Nederland: "De omzet van onze grootste bedrijfsonderdelen is licht beïnvloed door terughoudende marktomstandigheden in een boekjaar dat gedomineerd werd door COVID-19 en de genomen overheidsmaatregelen."

Alle bedrijfsonderdelen behalve Strategy and Transactions krompen in het afgelopen boekjaar. Het bedrijfsonderdeel Strategy and Transactions wist daarentegen een sprong te maken, de omzet steeg met 16,5 procent. "Ondanks de uitdagende omstandigheden in het boekjaar was er bij dit onderdeel veel vraag naar onze expertise op het gebied van bedrijfstransformaties, digitalisering van bedrijfsmodellen, rendementsverbetering en M&A transacties", aldus Davidson.

Operationele winst

De operationele winst kwam hoger uit doordat EY "terughoudend" is omgesprongen met operationele kosten. Onder meer reiskosten vielen aanzienlijk lager uit, evenals de waarde van ingekochte diensten. Indien de pandemie "onder controle" kan worden gehouden, verwacht Davidson in het lopende boekjaar een "gezonde groei" te zien.

EY Global kondigde onlangs aan 10 miljard euro te investeren in medewerkers, auditkwaliteit, strategie en technologie. EY Nederland zegt naast die investeringen ook "onverminderd" in te zetten op het werven en behouden van toptalent. Verder zegt EY extra aandacht te richten op ESG-thema's en voegt meteen daad bij het woord: de organisatie heeft besloten om vanaf 2022 het volledige wagenpark te elektrificeren.

Omzet per servicelijn

  2020/21* 2019/20* %
Assurance 339 343 -1,0
Tax 294 297 -1,0
Consulting 144 152 -5,4
Strategy and Transactions 86 74 +16,5
Overig 37 39 -5,6
Totaal 900 905 -0,5

* in mln euro's

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.