Nieuws

Mkb kan late betalingen nog vier maanden melden bij ACM

Mkb-ondernemers kunnen nog vier maanden melding maken van te late betalingen. Dit kan volledig anoniem bij het tijdelijke Meldpunt Achterstallige Betalingen.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft het meldpunt in januari 2021 opgezet op verzoek van staatssecretaris Mona Keijzer. In januari 2022 moet onder andere uit de resultaten van het meldpunt blijken of het nuttig en nodig is om een permanente toezichthouder in te stellen die in de gaten houdt of grote bedrijven het mkb op tijd betalen.

Grote bedrijven kunnen nu nog een maximale betaaltermijn van zestig dagen afspreken om hun mkb-leveranciers te betalen. Die termijn moet verkort worden naar dertig dagen, zo staat in het wetsvoorstel dat Keijzer in maart 2021 naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In juni 2020 stuurde het kabinet de evaluatie van de Wet betaaltermijnen grote bedrijven naar de Tweede Kamer. Daaruit blijkt dat mkb-ondernemers die aan het grootbedrijf leveren gemiddeld steeds langer moeten wachten tot hun factuur wordt voldaan. Ook blijkt dat de betaaltermijn regelmatig door het grootbedrijf wordt bepaald en in sommige gevallen zelfs zonder overleg wordt verlengd.

Vaste toezichthouder

Uit de evaluatie bleek ook dat mkb-ondernemers zich beperkt voelen om het nakomen van de betaalafspraken zelf af te dwingen. Volgens de onderzoekers kan een onafhankelijke toezichthouder dit probleem wegnemen, bijvoorbeeld door signalen van meerdere mkb-ondernemers te bundelen en sancties op te leggen. Om te onderzoeken óf mkb'ers late betalingen melden en hoe groot het probleem is van late betalingen, heeft het kabinet de ACM gevraagd om vanaf 26 januari 2021 gedurende één jaar anoniem meldingen te registeren van mkb'ers die te laat betaald worden.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.