Nieuws

Mogelijke opvolger Merkel onder vuur vanwege witwaszaak

Een recente inval bij het Duitse ministerie van Financiën, vanwege een witwasonderzoek, speelt een rol bij de komende verkiezingen in Duitsland. De belangrijkste kandidaat om Angela Merkel op te volgen ligt onder vuur.

SPD-politicus Olaf Scholz, oud-burgemeester van Hamburg en in de race om Angela Merkel op te volgen als nieuwe bondskanselier, heeft ook de leiding over het ministerie van Financiën in Duitsland. Zijn belangrijkste tegenstanders, Annalena Bearbock (Groenen) en Armin Laschet (CDU/CSU) gebruiken de inval om Scholz in verband te brengen met enkele fraude- en witwaszaken.

Daarbij gaat het met name om de rol van de Duitse tak van de Financial Intelligence Unit (FIU), die in een aantal gevallen te laat melding maakte van verdachte transacties bij banken. De FIU valt onder het Duitse ministerie van Financiën. "U had toezicht moeten houden, maar deed dat niet", stelde opponent Laschet in een debat met Scholz. "Ook heeft u ons justitieapparaat afgevallen door kritisch te zijn over de inval."

Laschet wijst verder op het Wirecard-schandaal, waarbij de Duitse toezichthouder BaFin steken liet vallen. Ook die organisatie valt onder het ministerie van Financiën. Minister Scholz geeft sinds 2018 leiding aan het departement, dat pas in 2020 ingreep in de Wirecardzaak.

CumEx

Daarnaast wordt Scholz genoemd in verband met het zogenaamde CumEx-schandaal, dat betrekking heeft op fraude met dividenden. Eén van de daarbij betrokken banken, de Warburg Bank in Hamburg, moest uiteindelijk miljoenen terugbetalen. De belastingdienst in Hamburg wilde dat bedrag wel kwijtschelden. Scholz was in die periode burgemeester van Hamburg.

"Het is de vraag of hij destijds bij dat kwijtschelden betrokken was", aldus de NOS in een bericht over de zaak. "Uiteindelijk heeft de bank het geld terugbetaald en de betrokkenheid van Scholz is tot dusverre niet vastgesteld."

Scholz benadrukt dat hij zelf niet verantwoordelijk was voor de genoemde misstanden. De kijkers van het recente debat tussen de drie kandidaten voor het bondskanselierschap vonden hem na afloop ook het meest overtuigend. De Bondsdagverkiezingen vinden plaats op zondag 26 september.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.