Nieuws

Volkskrant: Investeerder Blackstone omzeilt belastingen in Nederland

Het Amerikaanse investeringsbedrijf Blackstone, dat zo’n 1700 woningen bezit in Nederland, betaalt in ons land geen belasting. Dat komt door het opzetten van een complexe fiscale constructie, aldus De Volkskrant.

De winst van Blackstone verdwijnt via de gekozen fiscale structuur naar Jersey en de Kaaimaneilanden, zo schrijft de krant, die onderzoek deed naar het bedrijf. Daardoor loopt de Nederlandse staat miljoenen aan vennootschapsbelasting mis.

Blackstone begon in 2019 met het opkopen van woningen in Nederland, met name in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Uit de jaarrekening van het bedrijf blijkt dat Blackstone eind vorig jaar voor bijna achthonderd miljoen euro aan Nederlandse woningen op de balans had staan. “Dat bezit is ondergebracht in Nederlandse vennootschappen, die onderdeel uitmaken van een structuur met vennootschappen in Luxemburg, de Kaaimaneilanden en Jersey”, stelt de Volkskrant.

De Nederlandse vennootschappen van Blackstone hebben dankzij de fiscale constructie hoge rentelasten over schulden bij de Luxemburgse vennootschappen. Door die rentelasten af te trekken van de huurinkomsten in ons land betaalt de firma geen belasting over de ontvangen huur.

Reactie

Blackstone stelt in een reactie tegenover de krant te voldoen aan de Nederlandse wetgeving en alle van toepassing zijnde belastingen te betalen. Het investeringsbedrijf heeft een beurswaarde van zeventig miljard euro en 550 miljard euro aan wereldwijd belegd vermogen, aldus de Volkskrant. “Blackstone staat al jaren bekend om zijn agressieve belastingplanning, waarbij het onder meer gebruikmaakt van adviseurs als PwC en Deloitte.”

Volgens de krant kwam Blackstone enkele jaren geleden ook voor in de Paradise Papers, de verzamelnaam voor miljoenen documenten en e-mailberichten van het internationale advocatenkantoor Appleby en trustkantoor Estera, die gelekt werden naar een Duitse krant. Daarbij ging het om multinationals die in belastingparadijzen structuren opzetten om betaling van belastingen te ontwijken.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.