Nieuws

Accountants moeten klokkenluidersregeling aanpassen aan nieuwe wetgeving

Accountantskantoren lijken nog onvoldoende voorbereid op de nieuwe Wet bescherming klokkenluiders, die naar verwachting medio 2022 van kracht wordt.

Dat constateert zelfstandig compliance-adviseur Arnout van Kempen op basis van een rondgang langs de regelingen van de grootste kantoren, waarover hij bericht via LinkedIn. "Geen enkel kantoor uit de top-20 auditkantoren voldoet op dit moment al aan de nieuwe wet", aldus Van Kempen.

Hij geeft aan dat de regeling bij een aantal accountantskantoren dicht aansluit op de nieuwe wet, maar zeker is dat alle kantoren nog werk te doen hebben rondom de klokkenluidersregeling. Er is weliswaar een regeling op grond van de VAO, maar die is niet genoeg. 

Sommige klokkenluidersregelingen van kantoren voldoen ook niet aan de huidige regels. Daarnaast vindt Van Kempen het "vrij bedroevend" dat enkele kantoren hun best lijken te doen om de regeling onvindbaar te maken.

Nieuwe wet

Een nieuwe Europese richtlijn, die sinds 2019 van kracht is, moet klokkenluiders beter beschermen. Op basis daarvan wordt de Nederlandse Wet Huis voor klokkenluiders aangepast naar een 'Wet bescherming klokkenluiders .

De invoering daarvan hangt af van de behandeling in het parlement, maar verwachting is dat de wetswijziging voor de zomer van 2022 in werking zal treden. "Bij invoering zijn de nieuwe regels direct van kracht, dus de nodige aanpassingen moeten nu worden gemaakt", benadrukt Van Kempen.

Overheidswerkgevers moeten al per 17 december 2021 aan de eisen van de richtlijn voldoen. Op de website van het ministerie van BZK worden tips gegeven voor het inrichten van een meldprocedure.

Gerelateerd

Aanmelden nieuwsbrief

Ontvang elke werkdag (maandag t/m vrijdag) de laatste nieuwsberichten, opinies en artikelen in uw mailbox.

Bent u NBA-lid? Dan kunt u zich ook aanmelden via uw ledenprofiel op MijnNBA.nl.